Dissenyen un mitjó intel·ligent que t'ajuda a evitar caigudes
El mitjó porta sensors per controlar el moviment

Dissenyen un mitjó intel·ligent que t'ajuda a evitar caigudes

Incorpora sensors de força i pot ser més útil per a esportistes i gent gran

Xavier DuranActualitzat

Un mitjó intel·ligent que controla el moviment al caminar i permet mantenir l'equilibri i evitar caigudes. Aquesta és la peça de roba que el centre tecnològic Eurecat i la societat de transferència tecnològica AST (Aquitaine Science Transfert), de Bordeus, han presentat a la fira LOPEC de Munic, l'esdeveniment europeu més important dedicat a l'electrònica impresa.

El mitjó incorpora sensors de força i pistes conductores impreses amb tinta conductora flexible. Això permet recollir dades que es transmeten i es recopilen mitjançant una aplicació mòbil. Així es fa el seguiment de la posició i de la trajectòria dels peus al caminar.

La peça podrà ser utilitzada per esportistes i per gent gran, però també per treballadors de diversos sectors o per gent que vulgui corregir els seus moviments.

Una de les claus és la tinta flexible aplicada a l'electrònica. La integració de la tinta en els teixits és senzilla, com explica Cristina Casellas, de la Unitat d'Impressió Funcional i Dispositius Encastats d'Eurecat:

"Es duu a terme mitjançant una tècnica senzilla d'impressió i això en facilita l'ús per part de dissenyadors i enginyers tèxtils, que no han de tenir necessàriament coneixements tècnics".

La fira LOPEC aplega professionals de la indústria d'electrònica impresa i engloba tots els aspectes del sector, des de la recerca a l'aplicació. Dins de la fira es desenvolupa l'Oe-a Competition, on concursarà el mitjó.

En aquesta competició, Eurecat també presentarà un teclat imprès amb pistes conductores i LEDs hibridats que incorporen un nou mètode de soldadura flexible. Es tracta d'una tècnica que només escalfa la part soldada i no afecta el substrat. Això permet soldar components electrònics en substrats polimètrics de forma més senzilla, com explica Paul Lacharmoise, director de la Unitat Tecnològica d'Impressió Funcional i Dispositius Encastats d'Eurecat:

"Redueix els costos de producció ja que permet soldar components en qüestió de mil·lisegons i sense haver d'utilitzar pastes conductores de baixa temperatura de curat, que són molt més cares".

El teclat imprès es comunica amb un dispositiu electrònic, un mòbil o una tauleta, des del qual es pot controlar una llista de reproducció d'àudio o vídeo.

El centre tecnològic Eurecat dona servei a més de 1.500 empreses. Entre aquests serveis hi ha recerca i desenvolupament aplicats, serveis tecnològics, formació d'alta especialització i consultoria tecnològica.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutTecnologia
Anar al contingut