Una gravació amb el mòbil ha estat la prova de càrrec per imputar cinc policies locals de Cornellà de Llobregat

"T'esclafaré el cap": el cas de l'Imad, que va gravar una agressió racista de policies de Cornellà

El racisme institucional de policia, jutges i fiscals va en augment, segons Irídia, que ha presentat un informe que denuncia la "impunitat" amb què actuen molts agents

Redacció/AgènciesActualitzat

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia alerta de la situació de "racisme institucional" que es viu en gairebé tots els cossos policials i també en el sistema judicial.

Aquest dijous han presentat l'informe anual sobre violència institucional i ha explicat el cas de l'Imad, que va viure una agressió racista per part de la Guàrdia Urbana de Cornellà.

L'Imad va ser agredit per una patrulla formada per cinc agents de policia local a la sortida d'una discoteca, a Cornellà de Llobregat.

Els agents es van dirigir directament cap a ell i un amic seu i els van demanar la identificació. Quan van voler saber-ne el motiu, un dels agents els va respondre proferint la frase: "Moro de merda! Tu no ets de per aquí? Ves-te'n a prendre pel cul, que t'esclafaré el cap".

Aquest és el vídeo de l'agressió que ell mateix va gravar:

Posteriorment, a l'hora de voler denunciar els fets, explica que a la comissaria dels Mossos on va anar no li van fer cas.

L'advocada d'Irídia Sònia Olivella ha detallat en la presentació que la discriminació racista que més es repeteix és la identificació policial arbitrària a l'espai públic, com la que va viure l'Imada. La pateixen especialment els joves de nacionalitat marroquina, colombiana i senegalesa.

 

Policies, jutges i fiscals

Els casos de racisme institucional suposen una de cada tres denúncies que l'organització va atendre l'any passat, i alerten que aquestes xifres són només la punta de l'iceberg.

En total hi ha més d'un centenar de policies investigats, i aquest comportament racista també el tenen detectat als tribunals per part de jutges i fiscals.

L'informe denuncia la "impunitat" amb què actuen molts agents i la poca supervisió, vigilància o càstig que reben posteriorment, a més de gaudir encara de certs privilegis en l'àmbit judicial.

Per això, Irídia ha reclamat una auditoria externa i internacional sobre les actuacions racistes dels cossos policials.


57 casos de violència institucional

Segons l'informe de violència institucional, al llarg de l'any passat 113 persones que van patir algun tipus d'abús van demanar ajut a l'entitat, però només 57 d'aquests casos reunien les característiques de violència institucional i van ser, per tant, atesos pel seu servei. En sis casos també ha assumit la defensa judicial.

Dels 57, un total de 35 corresponen a actuacions policials a l'espai públic, set van passar en presons, cinc en comissaries de policia, quatre en domicilis privats, quatre en protestes al carrer, un a un Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) i un a una Fiscalia de Menors.

La distribució per sexe de les víctimes és de 37 homes, 18 dones, una dona trans i una persona que no va indicar el gènere.

ARXIVAT A:
PolicialJudicialRacismeDrets humans
Anar al contingut