El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, durant el seu discurs (EFE/Emilio Naranjo POOL)

Un Lesmes en funcions critica els indults i que el poder judicial porti 3 anys caducat

Res fa pensar que PSOE i PP arribin a un acord per renovar l'òrgan de govern dels jutges, que fa més de 1.000 dies que s'hauria d'haver renovat

RedaccióActualitzat

Tercer mandat en funcions. L'any judicial arrenca amb l'evidència, cada vegada més gran, de l'anomalia de l'òrgan que dirigeix els jutges: des del desembre del 2018 --fa més de 1.000 dies-- està caducat i l'acord per renovar-lo sembla impossible, situació que han criticat, fins i tot, les autoritats europees.

A l'acte, presidit pel rei Felip VI i amb presència de tota l'alta judicatura espanyola, el president del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha carregat contra la classe política per una situació de bloqueig que veu "insostenible". Però no només per això. També ha criticat el govern espanyol pels indults als presos independentistes.

Sense citar-lo explícitament, Lesmes ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que a l'hora de concedir els indults contraposés "la concòrdia davant el ressentiment com si l'acció de la justícia a aplicar la llei fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes a les normes".

En aquest sentit, ha insistit que la justícia "no és ni ha estat mai un obstacle per a la pau", sinó "un instrument fonamental per salvaguardar l'ordre públic" i "la convivència entre els ciutadans".

A l'hora de parlar del bloqueig de la renovació de la cúpula judicial, Lesmes ha repartit més culpes a les forces polítiques amb representació a les corts espanyoles. Els ha recordat que el compliment d'un deure constitucional "no es pot subordinar a raons d'oportunitat política".

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i altres membres de la judicatura (EFE/Emilio Naranjo POOL)
El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i altres membres de la judicatura (EFE/Emilio Naranjo POOL)

Posicions més allunyades que mai

El PP i el PSOE estan més allunyats que mai i els populars, des de l'oposició, bloquegen la renovació de l'òrgan amb l'argument que volen que siguin els mateixos jutges qui triïn com a mínim la meitat dels membres de la cúpula judicial.

El govern espanyol, però, no vol ni sentir a parlar d'aquesta fórmula i acusa els populars d'ampliar la llista d'excuses, ja que han passat de vetar noms a voler canviar el sistema d'elecció.

La ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ha tornat a acusar el líder del PP, Pablo Casado, de trencar "tots els ponts constitucionals". "L'única estratègia de Casado és boicotejar i trencar tots els ponts que han unit aquest país en democràcia", ha dit Rodríguez en una entrevista a RNE.

És per això que, segons ha explicat, ha enviat una carta a Casado perquè "torni a la via de la institucionalitat" tal com li han demanat "tots els partits". Per Rodríguez, és "molt greu" haver-se d'adreçar d'aquesta manera al principal partit de l'oposició i ha rebutjat que hi hagi "equidistància" entre la posició del govern espanyol i la del PP sobre la renovació del CGPJ perquè "estan rebentant tots els ponts".

En resposta a les acusacions dels socialistes, el subsecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha assegurat a TVE que és el govern espanyol el culpable del bloqueig i ha afegit que el president "tan sols" ha de fer "el que va dir que faria". Segons Montesinos, Sánchez defensava que fossin els jutges els que elegeixin els jutges, per la qual cosa ara només ha de "complir la seva paraula".

Les associacions judicials es revolten pel bloqueig del CGPJ

Les associacions de jutges n'estan tipes. L'associació progressista Jutgesses i Jutges per a la Democràcia demana que aquesta vegada el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, faci de veritat un cop de cap i dimiteixi. Han posat en marxa una recollida de firmes per forçar-ho, perquè consideren que la situació és "molt lamentable" i que la dimissió de Lesmes "retrataria" les forces parlamentàries.

Les altres tres associacions no demanen la dimissió de Lesmes, diuen que no és el camí. Però sí que reclamen que la renovació vagi lligada a un canvi en el sistema d'elecció del poder judicial. És el que demana la majoritària i conservadora Associació Professional de la Magistratura. María Jesús del Barco recorda que no és només una exigència constitucional, sinó també "una exigència d'Europa des de fa anys".

Jorge Fernández Vaquero, de l'Associació Francisco de Vitoria, segona per nombre d'associats, afirma que "ja n'hi ha prou de tenir segrestat el Consell des de fa més de 35 anys com ha passat per voluntat dels populars i dels socialistes".

 

ARXIVAT A:
CGPJJudicialPSOEPP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut