Madrid

Tensió al Congrés en la intervenció de Bildu, amb crits d'"assassins" i "terroristes"

Meritxell Batet s'ha vist obligada a cridar a la calma i apel·lar a la llibertat d'expressió davant dels crits i els insults de diputats

RedaccióActualitzat

La intervenció de Mertxe Aizpurua Arzallus, portaveu de Bildu, en la segona sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez ha aixecat polèmica i un dels moments més tensos de la sessió al Congrés dels Diputats.

El seu discurs s'ha vist interromput en diverses ocasions pels crits que se sentien entre els diputats; crits com "assassins" o "terroristes" que han obligat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a demanar silenci i recordar que s'ha de respectar la llibertat d'expressió a l'hemicicle.

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat la portaveu d'Euskal Herria Bildu de fer "apologia del terrorisme" quan, durant la seva intervenció, ha fet referència al discurs del rei del 3 d'octubre i ha assegurat que l'estat espanyol és "autoritari".

 

 

Cayetana Álvarez de Toledo ha demanat intervenir-hi. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assegurat que li donaria la paraula quan acabés la intervenció de Bildu.

Així, acabat el torn de paraula d'Euskal Herria Bildu, Batet ha donat la paraula al PP, i ha estat Pablo Casado qui ha parlat. El líder popular ha dit que el discurs de Mertxe Aizpurua ha estat "la intervenció més nauseabunda" que mai s'ha sentit al Congrés dels Diputats.

Casado, a més, ha retret a Meritxell Batet que no hagi fet ús de l'article 103 del reglament de la cambra, per defensar les institucions, i a Pedro Sánchez que no hagi defensat en el seu discurs ni la Constitució, ni el rei, ni les víctimes del terrorisme.

Des de Ciutadans, el diputat Edmundo Bal s'ha sumat a les protestes del PP. En la mateixa línia de Casado, Bal ha retret a Sánchez que no hagi defensat, ha assegurat, les institucions espanyoles i ha demanat que s'apliqui el reglament i s'exigís una rectificació a la diputada de Bildu per injúries.

 

 

Batet, enmig de crits de "llibertat", ha tancat la polèmica defensant els drets a la llibertat d'expressió, recollit en la Constitució i en la Carta Europea dels Drets Humans. La presidenta de la cambra ha assegurat que les èpoques en què no s'admetia la crítica "per sort han passat":

"Avui gaudim d'una democràcia plena. Per garantir aquesta democràcia plena hem de garantir la llibertat d'expressió en aquesta cambra i així ho farà aquesta presidenta."

 

Enmig de tot plegat, el secretari tercer de la mesa del Congrés, el popular Adolfo Suárez Illana, ha donat l'esquena a la diputada Aizpurua durant tota la seva intervenció.

Als passadissos ho ha justificat assegurant:

"Una cosa és respectar les persones i una altra és respectar les idees i els fets, i no tots els fets i idees són respectables. Crec que per a la gran majoria dels espanyols tan assassins són els que donen cobertura logística, jurídica o política, com aquell que buida la seva arma sobre el clatell indefens d'un germà, d'un company..."

 

 

I el líder de l'extrema dreta de Vox, Santiago Abascal, no era a la sala, sinó que se l'ha vist al passadís durant la intervenció de la portaveu de Bildu.

 

En declaracions als passadissos, Mertxe Aizpurua ha assegurat que el que ha passat a l'hemicicle és "inassumible":

"Ens sembla que no és presentable com ha actuat la dreta. Nosaltres no hem insultat ningú. Hem fet una crítica política. No hi ha hagut res de tot això que ha volgut veure la dreta, perquè ho ha volgut veure així. I així i tot des de la bancada de la dreta sí que hi ha hagut insults gruixuts. Ho valorarem. Aquest país necessita molta pedagogia democràtica."

 

Rufián: "O es para aquest ambient o arribarà al carrer"

El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha criticat l'ambient crispat que s'ha viscut a l'hemicicle amb un tuit en què assegura si no "es para institucionalment aquest ambient guerracivilista o arribarà al carrer"-

 

ARXIVAT A:
Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut