Madrid

Tardà diu que el 27-S és la resposta catalana a l'espoliació dels pressupostos

La majoria absoluta del PP tomba totes les esmenes a la totalitat dels grups

RedaccióActualitzat

Segona jornada de debat, al Congrés dels Diputats, de les esmenes a la totalitat dels pressupostos per al 2016. La sessió ha començat amb la intervenció del PNB, que ha qualificat de frau els comptes del govern espanyol.

El diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà ha qualificat els comptes d'expoli, i ha dit que aquestes xifres justifiquen les convocatòries de l'11 i del 27 de setembre a Catalunya: "Aquesta és la resposta catalana. Una convocatòria que creiem que serà massiva. Els donarem una puntada al cul democràticament". Aquestes paraules del portaveu republicà han alterat l'hemicicle i s'ha pogut sentir la vicepresidenta Celia Villalobos xiuxiuejant "Ai, Déu...".

Tardà considera un "exercici de cinisme extraordinari" que el ministre Montoro qualifiqui els pressupostos com a "generosos" amb Catalunya i ha lamentat que un ciutadà de Castellà i Lleó rebrà l'any que ve 560 euros, mentre que un català només en rebrà 160.

Tardà ha assegurat que ERC està "molt farta" d'haver de suportar "somriures cínics" de Montoro quan "menteix una vegada i una altra sense cap pudor".

El ministre Montoro ha tornat a defensar uns comptes que, al seu parer, garanteixen "l'estabilitat econòmica, el rigor en la gestió dels recursos públics, la lluita contra la desigualtat i la protecció social". També ha assegurat que el fet que es presentin ara, en ple mes d'agost i pocs mesos abans de les eleccions, es deu a la voluntat de l'executiu de continuar aplicant les reformes estructurals engegades.

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat

En acabar el debat, el Congrés ha rebutjat les 12 esmenes a la totalitat dels pressupostos per l'any que ve que havien presentat tota l'oposició de manera unànime. Ho ha fet amb la majoria del PP, amb l'únic suport d'UPN. El següent pas serà ara la presentació de les esmenes a l'articulat.

Una primera votació no comptabilitza els vots de l'oposició

Les esmenes a la totalitat, que s'han votat en bloc, han estat rebutjades amb 185 vots en contra respecte els 151 a favor i una abstenció. La votació, però, s'ha hagut de repetir. I és que en la primera votació, no s'han registrat els vots a favor dels grups de l'oposició. Després de la segona votació, a més, el portaveu d'Unió al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha demanat la paraula perquè constés en acta que havia votat a favor i no en contra, com indicava el panell.

En la primera sessió del ple extraordinari, el debat va acabar sent més sobre política general que no pas sobre els pressupostos, amb acusacions encreuades entre Montoro i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut