Pyongyang

Tanca sense avenços la ronda de negociació pel desarmament nuclear de Corea del Nord

La cinquena ronda de diàleg entre totes dues Corees, els EUA, el Japó, Rússia i la Xina pel desarmament nuclear nord-coreà ha finalitzat sense avenços. El ministre d'Afers Estrangers, Jiang Yu, ha confirmat que la segona fase de la cinquena ronda de les negociacions, que van començar dilluns passat, no ha conciliat les postures dels seus dos principals antagonistes, Washington i Pyongyang. Corea buscava l'aixecament de sancions econòmiques per part del seu enemic com a pas previ per negociar el desmantellament del seu programa nuclear. Però aquestes converses també han fracassat.

Actualitzat

Jiang Yu ha explicat que els sis ni tan sols han aconseguit firmar un nou document per concretar l'objectiu de la trobada, que passa per negociar el desarmament nuclear de Corea en els termes establerts a la declaració conjunta firmada el 19 de setembre del 2005. Segons aquesta declaració, els Estats Units aportarien ajuda energètica i econòmica, així com garanties de no-agressió a Pyongyang a canvi del desmantellament dels seus programes nuclears, el seu retorn al Tractat de No-proliferació Nuclear (TNP) i la verificació dels inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. 

El delegat nord-coreà pel diàleg a sis, Kim Kye-Gwan, ha promès respectar aquestes demandes només si els Estats Units aixequen les sancions financeres imposades fa un any a entitats nord-coreanes a les quals s'acusa de blanqueig de diners. Segons Kim, els nord-americans han d'acabar amb la seva postura "il·lògica" de pressió i diàleg. "Washington usa la política de combinar diàleg amb pressions, així que Corea del Nord respondrà amb diàleg i trets", ha sostingut. La discussió de les sancions, que s'ha tractat de forma paral·lela, es reprendrà al gener a Nova York.

Malgrat els desacords, el diplomàtic ha afirmat que en principi el seu país no té intenció de fer una segona prova nuclear ni vendre tecnologia atòmica a tercers. I ha conclòs que l'èxit de les negociacions dependrà que els EUA abandonin la seva política hostil i "puguin coexistir pacíficament amb Corea del Nord". La delegació dels Estats Units, a més, ha posat en dubte aquesta matinada la fórmula de les reunions a sis bandes.

Tot just conèixer el fracàs de la trobada, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha reaccionat de forma ràpida i ha instat la comunitat internacional a incrementar la pressió sobre Corea si vol que li aixequin les sancions enconòmiques i si es nega a desmantellar el seu programa nuclear. Les negociacions pel contenciós nuclear amb Corea del Nord s'han reprès un any després de trencar-se i poc després que el país asiàtic passés a engruixir el grup d'estats amb armament nuclear.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut