Obama i Spielberg amb l'abat, Josep M. Soler i el prior de Montserrat, Bernat Juliol (ACN)

Spielberg i Obama, atrets per la història del pare Ubach, una mena d'"Indiana Jones català"

El prior va suggerir a Steven Spielberg que Montserrat podia ser un bon plató per a alguna de les seves pel·lícules

RedaccióActualitzat

Barack i Michelle Obama i Steven Spielberg i Kate Capshaw van fer aquest dissabte una visita sorpresa a la muntanya i el monestir de Montserrat. Avui s'ha sabut que va ser una petició de Barack Obama que va dir que volia visitar Montserrat abans de volar cap a Suïssa, on ha de participar en un cicle de conferències.

Com ha explicat aquest matí Oscar Bardají, director de comunicació de l'abadia de Montserrat, a "El suplement" de Catalunya Ràdio, tot i que no ha estat una visita sorpresa, no han tingut gaire temps per preparar-la.

Bardají ha explicat que el matrimoni Obama i el matrimoni Spielberg es van mostrar molt interessats per tota la història de la muntanya i del monestir benedictí, que el 2025 celebra els 1.000 anys de la seva fundació:

"Es va interessar molt per la imatge de la Mare de Déu. Va preguntar per la història de la imatge, com va arribar allà. L'abat va poder fer-li una breu explicació, tot molt breu perquè anava tot cronometrat, de la història de la talla i de la muntanya de Montserrat, que hi ha una comunitat de monjos benedictins i que l'any 2025 Montserrat complirà 1.000 anys de la seva fundació."

"Va ser un dia molt intens, va ser un dia espectacular", explica Bardají. Obama, el primer president negre dels Estats Units es va interessar pel color de la Moreneta i es va sorprendre amb la història mil·lenària de l'abadia

Un dels amfitrions de la visita, el prior del monestir, Bernat Juliol, va aprofitar que va poder parlar més estona amb Steven Spielberg per explicar-li la història del pare Bonaventura Ubach, biblista i orientalista que va fer molts viatges al Pròxim Orient i que alguns consideren "l'Indiana Jones català".
 

Montserrat, plató de cinema

El prior va suggerir a Spielberg que Montserrat podia ser un bon plató per a alguna de les seves pel·lícules. I també la possibilitat de rodar una pel·lícula sobre el pare Ubach, que té històries interessants com la de com va portar un Caravaggio o la mòmia i els sarcòfags que es conserven al museu de l'abadia:

"Spielberg va estar parlant més estona amb el prior del monestir, amb el pare Bernat Juliol, que fins i tot li va fer una insinuació que si li interessava filmar alguna pel·lícula a Montserrat nosaltres estaríem encantadíssims."

"No sé si concretament van parlar del grial, però segur que van parlar d'algun personatge nostre històric espectacular com és el pare Bonaventura Ubach, que va ser tot un Indiana Jones de la seva època, sense robar, però sí que va portar de Terra Santa i de l'actual Iraq el màxim de peces per il·lustrar la Bíblia a Montserrat."

A més de venerar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, les famílies Obama i Spielberg també van signar al Llibre d'Honor de l'Abadia i van pujar al funicular de Sant Joan.  

Va ser un dia que la comunitat benedictina de Montserrat va viure amb molta intensitat, explica Bardají, perquè era difícil compaginar el gran equip i el dispositiu de seguretat que envolta Barack Obama amb l'activitat habitual d'un dissabte al monestir. Però diu que malgrat que hi havia unes 10.000 persones a Montserrat quan va arribar l'expresident nord-americà, no es van plantejar en cap moment tancar el recinte per a ell:

"Hi havia molta gent al santuari dissabte, podíem estar en vuit, deu mil persones a l'hora que ell va arribar. Tancar el monestir no s'ha pensat mai, no ho hem fet mai abans, la directriu del monestir és no tancar mai."

Interior de la basílica de Montserrat
Interior de la basílica de Montserrat (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCinemaAbadia de Montserrat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut