Els rapers de La Insurgencia condemnats per les seves lletres (EFE)
Els rapers de La Insurgencia condemnats per les seves lletres (EFE)

Sis mesos de presó per als rapers de La Insurgencia per "enaltiment del terrorisme"

El Tribunal Suprem confirma la pena de presó al grup de rapers per lletres que lloaven la lluita armada

RedaccióActualitzat

Nova sentència contra músics per "enaltiment del terrorisme". El Tribunal Suprem ha confirmat una condemna de sis mesos i un dia de presó per al grup de rapers de La Insurgencia. El tribunal considera que en les seves lletres lloen la lluita armada i el grup armat Grapo.

Amb la decisió del Suprem, la pena de presó cau per sota dels dos anys i un dia que demanava l'Audiència Nacional. Aquest tribunal els va condemnar el 2017, però la sala d'apel·lació ja va reduir la condemna a sis mesos i un dia, que ara confirma el Suprem.

El tribunal considera que les lletres dels rapers compleixen els requisits del delicte d'enaltiment del terrorisme de l'article 578 del Codi Penal, que exigeix ​​una justificació dels delictes de terrorisme o enaltir els que n'hagin pres part.

El Suprem creu que els missatges de les cançons "justifiquen la violència i expressen simpatia davant de l'eliminació física del dissident". Els magistrats analitzen diverses cançons dels rapers amb fragment com "els meus herois són els Grapo", "incito a la lluita armada, pacificament protesto" o "som el vol de Carrero", en referència al president del govern franquista assassinat per ETA, Luis Carrero Blanco.

Les lletres de La Insurgencia es poden trobar al seu canal de YouTube.

Els magistrats afirmen que les lletres de les cançons no poden tenir cobertura "ni amb l'art musical, ni amb la llibertat ideològica, ni amb la queixa política, ni la llibertat d'expressió".

La sentència del Suprem té un vot partcular del magistrat, Andrés Colom. El jutge opina que no ha quedat justificat que s'hagi produït una "efectiva incitació a la comissió d'actes terroristes", encara que fos de manera indirecta. Colom, que diu que el contingut de les cançons és "reprovable", argumenta que s'hauria de tenir en compte el llenguatge musical del rap, la finalitat de la protesta social i el fet que el grup terrorista ja no existeix ni tampoc hi ha hagut accions armades.

Amb la decisió del Suprem, la sentència és ferma. El cas recorda al de rapers com Pablo Hasél o Valtònyc, pendents de processos judicials a Espanya per les lletres de les seves cançons. En el cas de Valtònyc, el raper lleidatà es va exiliar a Brussel·les per esquivar la jurisdicció espanyola.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Llibertat d'expressió Terrorisme
Anar al contingut