Primer pla del raper Valtònyc atenent els mitjans de comunicació a Brussel·les, el 26 de novembre del 2019. (Horitzontal)
Primer pla del raper Valtònyc atenent els mitjans de comunicació a Brussel·les, el 26 de novembre del 2019

La justícia europea dona la raó a Valtònyc: Espanya no va aplicar bé l'euroordre

El cas torna ara a la justícia belga, que haurà de decidir si extradeix el raper mallorquí

Redacció Actualitzat
TEMA:
Valtònyc

La justícia espanyola ha rebut un nou revés. Aquesta vegada sobre el cas del raper mallorquí Valtònyc. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha assegurat aquest matí que la justícia espanyola ha aplicat incorrectament el Codi Penal en què basa l'euroordre per reclamar el raper.

Segons Luxemburg, Espanya no pot aplicar el Codi Penal del 2015 -que és molt més dur- perquè és posterior a les cançons per les quals Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme. Ara, el cas torna a Bèlgica, ja que el cantant resideix a Brussel·les.

El TJUE assenyala que l'estat espanyol no pot demanar l'entrega automàtica del raper per enaltiment del terrorisme utilitzant un codi penal posterior al del moment dels fets. Conclou, per tant, que la justícia espanyola no va fer bé l'euroordre per la via ràpida.

La sentència recorda que són els tribunals belgues els que han de determinar si els delictes pels quals ha estat condemnat Valtònyc a Espanya són equivalents a Bèlgica i decidir finalment sobre l'extradició.

L'advocat del cantant, Gonzalo Boye, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que ja s'esperaven aquesta decisió:

"És la continuació del que va dir l'advocat general i el que demostra és que a Europa les trampes i les dreceres només condueixen a aquest tipus de fracassos. El que pretenia l'Audiència Nacional i el que pretenia l'advocat de l'estat espanyol en la vista que vam tenir al TJUE era que s'apliqués el codi actual i no l'anterior, i el tribunal ha dit, bàsicament, que això és inviable des del punt de vista jurídic. Era evident."

 

L'entrega o no de Valtònyc a Espanya correspondrà al Tribunal de Gant, que ha fixat una nova vista per al dimarts 24 de març.

 

Valtònyc va ser jutjat amb el Codi Penal de l'any 2012 i, en canvi, per fer l'euroordre, l'Audiència Nacional va aplicar el codi posterior, del 2015, que preveia penes més dures pels delictes relacionats amb el terrorisme. 

Fa uns quants mesos, l'advocat general de la Unió Europea, que sempre dona la seva opinió abans de la sentència del tribunal, ja va concloure que aquesta maniobra no va ser correcta i que la llei de referència que s'hauria d'haver tingut en compte és la que es va aplicar als fets i no una de posterior.
 

Primer pla del raper Valtònyc atenent els mitjans de comunicació a Brussel·les, el 26 de novembre del 2019. (Horitzontal)
Primer pla del raper Valtònyc atenent els mitjans de comunicació a Brussel·les, el 26 de novembre del 2019

 

Josep Miquel Arenas, fa més d'un any i mig que és a Brussel·les. Se'n va anar de Mallorca quan va ser condemnat a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces en les lletres de les seves cançons.

A través de Twitter, Valtònyc s'ha pronunciat sobre la decisió de Luxemburg que li dona la raó.
 

 

ARXIVAT A:
Valtònyc

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut