Pablo Hasél
Pablo Hasél

Suspenen la primera condemna de presó al raper Hasél per enaltiment del terrorisme

L'Audiència Nacional deixa en suspens la primera condemna al raper amb la condició que "si torna a delinquir" haurà d'ingressar automàticament a la presó

Actualitzat

Pablo Hasél no haurà d'anar a la presó per la seva primera condemna a l'Audiència Nacional. El raper lleidatà està condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme en les lletres de les seves cançons. Ara, el tribunal ha decidit deixar-la en suspens amb una condició: que no torni a "delinquir" en tres anys o entrarà automàticament a la presó.

"L'incompliment de qualsevol de les condicions comportarà la revocació del benefici de la suspensió i el compliment en establiment penitenciari."

Segons una interlocutòria que difon l'agència EFE, la secció tercera de l'Audiència Nacional ha aprovat deixat en suspens durant 3 anys la condemna de presó. La Fiscalia ja es va posicionar al juliol en el seu informe a favor de "no oposar-se a la suspensió" perquè el raper no tenia antecedents penals quan se'l va condemnar, el 2014.

La sentència a Hasél és ferma i està confirmada pel Tribunal Suprem des del 2015. Des de llavors, la secció primera del penal de l'Audiència Nacional ha jutjat per segona vegada el raper, el 2018, pel mateix delicte. Llavors el van condemnar a dos anys de presó per enaltir a Twitter membres d'ETA i els Grapo.

Aquesta segona condemna va quedar en nou mesos de presó a la Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional. Segons aquesta sentència, el principal motiu per atenuar "la responsabilitat penal" és que les bandes terroristes que va exalçar porten "un temps important sense realitzar accions terroristes" i que les expressions que va utilitzar, encara que eren reincidents en el mateix delicte pel qual ja havia estat condemnat, "són menys explícites que aquelles per les quals se'l va condemnar en un passat". Aquesta condemna encara no és ferma perquè està pendent de recurs al Tribunal Suprem.


Les paraules de Hasél

La pena de presó que ara l'Audiència Nacional ha suspès fa referència a unes cançons que el raper va pujar a YouTube on mencionava ETA, els Grapo, Terra Lliure i Al-Qaeda, amb frases com "es un error no escuchar lo que canto, como Terra Lliure dejando vivo a Losantos" o "los Grapo eran defensa propia ante el imperialismo y su crimen".

Al mes d'abril, Hasél va ser detingut per la Guàrdia Civil al País Valencià per entregar-li una citació per al judici que té pendent a l'octubre. Pel seu advocat, la detenció era innecessària i la va qualificar d'escarment. Va quedar en llibertat l'endemà.

Hasél anava a Castelló per participar en un concert d'homenatge al membre dels GRAPO Paco Cela Seoane, que acaba de sortir de la presó després de complir una condemna de 30 anys.

Pendent d'altres condemnes

La segona condemna està pendent de ser ratificada pel Tribunal Suprem i per tant haurà d'ingressar a presó. A més, té altres causes pendents per les quals el podrien arribar a condemnar a 15 anys.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut