Cornellà

S'inaugura l'Espai de Benvinguda Educativa de Cornellà

S'inaugura el primer espai de benvinguda educativa (EBE) de l'àrea metropolitana de Barcelona. El centre està situat a Cornellà, i acull els infants nouvinguts fins que se'ls assigna una escola. De moment, l'Espai de Benvinguda Educativa de Cornellà de Llobregat atén divuit nens d'entre 8 i 16 anys. Amb aquest centre, ja són tres els EBE que funcionen a Catalunya, ja que dos centres a Reus i Vic funcionen des del curs passat. Aquests espais són una eina d'acolliment familiar previ a l'escolarització. Això permet que els nouvinguts i les seves famílies tinguin un primer contacte amb la ciutat. El conseller d'Educació ha inaugurat el nou centre de Cornellà i ha defensat la funció d'aquests espais per afavorir la integració d'aquests nens.

Actualitzat
Divuit nens d'entre 8 i 16 anys de Cornellà de Llobregat assisteixen des de fa tres setmanes a l'anomenat espai de benvinguda educativa (EBE). Són tots acabats d'arribar de les seves zones d'origen, sobretot el Marroc i Sud-amèrica. Hi van quatre hores al matí, i a la tarda fan activitats al poble. L'objectiu és que serveixi de transició -als nens, però també als pares- abans no vagin a l'escola o institut on estudiaran.

Des que el curs passat es van crear quatre EBE a Reus i a Vic, una vintena de municipis s'han interessat per l'experiència, però de moment només Cornellà ha fet el pas de crear-ne un altre. Aquests centres autònoms es van idear en un moment en què arribaven molts nens i adolescents per reagrupament familiar, font d'arribada que ara s'ha frenat molt. Malgrat això, els responsables d'Educació consideren que és un model vàlid.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, assegura que "no només funciona bé com a tal instal·lació, sinó que és absolutament apreciada i valorada pels centres educatius, i pels mateixos alumnes, que són els protagonistes del procés. Efectivament, hem aconseguit que la integració es produeixi en millors condicions".

Aquesta valoració positiva contrasta amb la d'organitzacions com ara SOS Racisme, molt contràries en el seu moment a la creació dels EBE i que continuen considerant que l'adaptació s'ha de fer dins els centres escolars. El síndic de greuges, que està preparant un informe sobre aquests centres, considera que no fomenten la segregació.
Anar al contingut