Sant Jordi amb la meitat de roses per la pandèmia, i parades només de professionals

Si abans es venien uns 7 milions de roses per la Diada, aquest any el Gremi de Floristes calcula vendre'n menys de 4

RedaccióActualitzat

Després d'un Sant Jordi confinat el 2020, aquest any el sector de la flor viu amb esperança la celebració d'aquesta festa. La pandèmia, però, ha afectat les importacions i hi haurà menys roses i una mica més cares.

A Teià i Santa Susanna hi ha els últims productors de roses que queden a Catalunya i ja les tenen totes venudes. No representen ni l'1% de totes les que es venen per Sant Jordi, però les seves roses tenen un valor afegit molt clar.

Com explica Antoni Bertran Mas, floricultor, ell pot assegurar al florista que les seves flors les va tallar fa tres dies, i que són fresques.

"La rosa d'importació, i ara que n'hi ha poca, la guarden en cambres i igual et donen una rosa que té 15 dies o 3 setmanes i això suposa que la rosa ja et dura menys."


Entre un 70 i un 80 per cent de les roses que es venen per Sant Jordi s'importen de Llatinoamèrica, però aquest any ha fet mal temps a les zones on les produeixen i portar-les en avió també és més complicat a causa de la pandèmia.

Esperaran uns dies i, si no arriben a temps, buscaran alternatives. Des d'Holanda, per exemple, en 24 hores les porten aquí. "El preu serà de 10 o de 20", explica Joaquim Canal Vives, de la majorista Canal Flor, però "de roses, n'hi haurà", assegura.

N'hi haurà, però per tot plegat la disponibilitat de roses baixarà a gairebé la meitat, i si abans se'n venien uns 7 milions, aquest any el Gremi de Floristes calcula vendre'n menys de 4.

Magatzem de roses

Roses només de professionals

El que canviarà, i molt, serà l'escenografia d'aquest Sant Jordi. La normativa del Procicat recomana als ajuntaments que les paradetes que es posen al carrer siguin bàsicament de professionals del sector i que preferentment es posin al davant de les floristeries o en espais molt controlats.

De fet, aquesta era una reivindicació històrica dels floristes, que cada Sant Jordi veien com pràcticament qualsevol persona podia vendre flors al carrer.

Jaume Vilaseca, propietari de la Floristeria Frèsia, assegura que abans hi havia massa facilitat per vendre roses. Entén que hi hagi unes entitats que volen vendre roses per guanyar uns diners per fer projectes, però "no tothom s'hi hauria de veure amb cor", afegeix.

Encara falten uns dies, però els floristes ja estan treballant per tenir les roses a punt per al dia 23. Les preparen, totes, amb cura i dedicació, perquè regalar una rosa és molt més que regalar una flor.

ARXIVAT A:
Sant Jordi Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut