Sánchez va a la conferència de presidents a "escoltar" les comunitats (EFE/Andreu Dalmau)

Sánchez es reuneix amb les autonomies per consensuar mesures contra la pandèmia

El president del govern espanyol ha convocat una reunió extraordinària per mirar de consensuar "mesures compartides" contra la pandèmia

Juli Rodés AlmerActualitzat

--Es recupera l'obligatorietat de fer servir la mascareta a l'aire lliure. Informació actulitzada en aquest enllaç--

Pedro Sánchez i els presidents de les 17 comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla es reuneixen aquesta tarda -telemàticament- per fer "l'anàlisi de l'evolució de la pandèmia i l'estudi de mesures compartides per fer-hi front".

Aquest és l'objectiu anunciat diumenge pel president del govern espanyol en una declaració institucional feta a Barcelona l'endemà que La Moncloa anunciés una convocatòria extraordinària de la conferència de presidents.

Sánchez considera que la situació pandèmica "exigeix que intensifiquem les nostres accions davant l'expansió del virus".

Malgrat tot, ningú sembla tenir gaires esperances que la reunió de presidents serveixi per adoptar aquestes "mesures compartides".

Pere Aragonès no va assistir a l'anterior conferència de presidents, que es va fer presencialment a Salamanca (Europa Press/Manuel Laya)

Sobretot perquè el punt de partida és una forta discrepància entre comunitats sobre les mesures que cal adoptar per fer front a la sisena onada de covid-19.

Fins al punt que algunes, com Madrid, són directament partidàries de no fer res, de no aplicar cap nova restricció per mirar de frenar l'expansió de la covid-19.

Això, tot i que la Comunitat de Madrid és un dels territoris on l'atenció primària ja està desbordada.

Es dona la circumstància que conferència de presidents arriba l'endemà que el Ministeri de Sanitat ha notificat el nombre més alt de contagis en un sol dia a tot Espanya des de l'inici de la pandèmia: 49.823 nous casos.

Dos dies abans de la Nit de Nadal, moltes veus -inclosos diversos socis parlamentaris del govern espanyol- consideren, a més, que arriba tard.


Mascareta i fons covid

El consens sobre les "mesures compartides" sembla difícil, però sí que n'hi ha alguna defensada per diverses comunitats, com tornar a fer obligatòria la mascareta en exteriors.

Així ho han demanat ja, abans de la reunió, Andalusia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Navarra, el País Basc i el País Valencià.

D'altra banda, almenys cinc, entre les quals Catalunya, ja han demanat que es mantinguin els fons covid per al 2022. També Andalusia, Aragó, les Canàries i Múrcia.

Aragonès proposarà que s'adoptin les mesures aprovades per la Generalitat (Quique García)

Ara per ara, Catalunya és la comunitat que ha anat més enllà en la recuperació de restriccions.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladarà a la conferència la necessitat de reduir aforaments i tancar l'oci l'nocturn, com el govern ha aprovat aquest dimarts, i també la limitació de reunions socials i el toc de queda nocturn que han de ser validades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Ara per ara, però, cap altre president autonòmic ha defensat obertament aquestes mesures.

La intervenció d'Aragonès, per cert, serà hores després que el govern ha rectificat i ha anunciat que els contactes estrets amb la pauta completa no han de fer quarantena. Salut no comparteix aquest criteri, però ha decidit seguir les recomanacions acordades aquest dimarts per la Comissió de Salut Pública.


"Escoltar" i "buscar decisions compartides"

El president del govern espanyol, per la seva banda, va a la reunió sense cap proposta concreta.

Segons ha explicat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, aquest dimarts, el govern espanyol vol "escoltar" i "buscar decisions compartides".

Sobre la reunió sí que planeja un esborrany de propostes acordat divendres per la Ponència d'Alertes, Plans de Preparació i Resposta,  integrada per tècnics de Sanitat i de les comunitats, en què, per exemple, es contempla avançar el tancament de l'hostaleria a les onze de la nit i la limitació de 6 persones, amb el nivell d'alerta 3, i el tancament d'interiors amb el nivell 4, a partir del semàfor covid modificat fa dos mesos.

Diverses comunitats volen tornar a la mascareta obligatòria a l'exterior (EFE/Ana Escobar)

També la prohibició del ball i del consum a la barra en les discoteques, en els nivells 1 i 2, i el tancament a partir d'una alerta més alta.

Recomana, a més, limitar les reunions familiars i socials i promoure el teletreball.

Caldrà veure, però, si aquest document, al qual va tenir accés El Periódico de España, encara canvia i, sobretot, quines d'aquestes propostes tiren endavant en forma de mesures que cal complir a partir d'un determinat nivell d'alerta epidemiològica.


El Senat, "la casa de tots"

La convocatòria extraordinària de la conferència de presidents d'aquesta tarda comença a les 16.30.

Sánchez no la presidirà des de La Moncloa, sinó que serà al Senat, "la casa de tots i cadascun dels territoris", va dir diumenge.

A la sala Enrique Casas Vila l'acompanyaran tres ministres: María Jesús Montero, d'Hisenda; Carolina Darias, de Sanitat, i Rodríguez, que compareixerà en roda de premsa al final de la trobada.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut