Gent amb mascareta pel carrer
La mascareta tornarà a ser obligatòria al carrer (Europa Press/Cézaro De Luca)

La mascareta torna a ser obligatòria a l'aire lliure

Pedro Sánchez ho ha anunciat als presidents autonòmics i entrarà en vigor divendres després d'haver-se aprovat al Consell de Ministres extraordinari

Irene Vaqué ReigActualitzat

Caldrà portar mascareta també al carrer i no només en interiors. Aquesta és la mesura que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat als altres dirigents públics reunits a la conferència de presidents d'aquest dimecres a la tarda.

El president espanyol ha afirmat en una roda de premsa després de la reunió que cal "intervenir" davant l'increment de contagis que ha causat l'arribada de la variant òmicron.

La primera mesura, ha dit, ha de ser accelerar l'administració de terceres dosis, però també ha defensat el "consens amplíssim" que hi ha hagut entre els dirigents autonòmics per estendre l'ús de la mascareta.

Vacunes i mascareta, o ciència i prevenció, com ha dit Sánchez, per contenir una onada que aquest dimecres ha portat al segon rècord consecutiu de contagis diaris a Espanya, amb més de 60.000. 

El retorn a la mascareta al carrer és la primera mesura que Sánchez ha comunicat als presidents, a l'inici de la reunió, que ha presidit des del Senat.

S'ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari i monogràfic aquest dijous i entra en vigor aquest divendres 24 de desembre, després que s'hagi publicat al BOE aquest dijous a la tarda.


La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ho ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres:

"Amb aquesta nova regulació, cada vegada que sortim al carrer hem d'anar amb la mascareta posada, excepte quan estem en un espai natural o estem practicant esport."


L'excepció, l'esport i els espais naturals amb distància

Sánchez ja va explicar les excepcions. Són la pràctica de l'esport individual a l'aire lliure o els espais naturals --segons recull el BOE-- on es pugui mantenir la distància d'1,5 metres entre persones no convivents.

El president espanyol va parlar, en concret, d'àmbits de platja o muntanya .

El que estava establert fins ara és que s'havia de dur posada a fora només si no es podia mantenir aquesta distància de seguretat. 

Sánchez ha afirmat que la mesura recull el testimoni de "l'amplíssima majoria" de governs autonòmics i és útil per "posar-nos una barrera" en espais on hi pot haver aglomeracions aquests dies "com quan fem la compra o comprem els regals de Nadal". 

No ha concretat fins quan serà vigent la mesura, però sí que és conscient de la fatiga pandèmica i que espera poder-la eliminar tan aviat com sigui possible. 

En aquesta trobada telemàtica hi ha participat també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha considerat "clarament insuficients" les mesures i ha retret falta de valentia a Sánchez. 


El País Valencià o el Basc ho demanaven

Diversos presidents autonòmics havien demanat al govern espanyol que legislés per poder recuperar l'ús d'aquesta peça. És el cas dels dirigents del País Valencià, el País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia i Navarra.

La mascareta es va haver de dur forçosament gairebé un any sencer, fins al 26 de juny de passat, quan va entrar en vigor un decret que estableix que només s'ha de dur si no es manté la distància o en espais tancats, entre ells el transport públic. 

A la conferència de presidents també s'ha decidit que es facin reunions periòdiques d'aquest ens mentre duri la sisena onada.

Sánchez, en l'arribada al Senat per presidir la conferència de presidents telemàtica
Sánchez, en l'arribada al Senat per presidir la conferència de presidents telemàtica (EFE/Rodrigo Jiménez)

La recuperació de la mascareta en exteriors és l'única restricció que ha sorgit de la trobada d'aquest dimarts.

Preguntat sobre per què no s'han acordat limitacions d'aforament en interiors, el president espanyol ha contestat que cada comunitat és lliure d'aplicar-ne fent ús de les competències que té. 

És el que ha fet Catalunya, amb mesures com els aforaments reduïts a la cultura, el comerç, l'esport i la restauració, el tancament de l'oci nocturn i dues que estan pendents de l'autorització de la justícia: no permetre trobades de més de 10 persones i imposar el toc de queda als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència elevada. Si s'aproven, entraran en vigor la matinada de divendres.

La Generalitat plantejava aplicar a tot l'Estat aquestes mateixes mesures als llocs on la incidència sigui similar a la de Catalunya.

Un informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries amb data de dimarts recomanava posar un topall de participants en esdeveniments públics i socials en les celebracions de Nadal, sense fer cap referència a restriccions a bars i restaurants o discoteques.

Més tests d'antígens a les farmàcies

Una altra mesura és que el Ministeri de Sanitat habilitarà permisos temporals per vendre a les farmàcies tests d'antígens d'ús professional, per evitar l'escassetat d'aquests dies, quan costa trobar-ne per l'augment de la demanda, en plena sisena onada i a les portes de Nadal.


Els objectius de la campanya de vacunació

Pedro Sánchez ha informat que es reforçaran els equips de vacunació amb les Forces Armades i que es posaran a disposició del sistema de salut hospitals de la Xarxa Sanitària Militar.

Cua per vacunar-se a la Fira de Barcelona, el 15 de desembre
Cua per vacunar-se a la Fira de Barcelona, el 15 de desembre (Europa Press/Paco Freire)

També s'ha anunciat una acceleració del procés de vacunació, amb l'objectiu que la tercera dosi hagi arribat al 80% de la població de 60 a 69 anys abans que acabi l'any; el mateix percentatge de la franja de 50 a 59 anys la setmana del 24 de gener; i, en el cas del grup de 40 a 49 anys, la primera setmana de març.

En el cas de la vacuna pediàtrica, el pla que és el 70% d'infants d'entre 5 i 11 anys estiguin vacunats amb la primera dosi la setmana del 7 de febrer i el mateix percentatge tingui la segona la setmana del 18 d'abril.

A banda, el govern espanyol recorda que a partir de l'1 de febrer de 2022, tal com ha aprovat la Comissió Europea, el certificat digital covid tindrà una validesa de 9 mesos des de la data d'administració de l'última dosi.
 

Els contactes vacunats no han de fer quarantena

A la conferència de presidents també s'ha parlat del fet que les persones vacunades que siguin contacte estret d'un positiu no hauran de fer quarantena si tenen la pauta completa.

Aquest tema ha generat enrenou les últimes hores, però, finalment, el Departament de Salut ha acatat la recomanació estatal que diu que no han de fer l'aïllament, tot i que ho fa en contra de la seva voluntat i "per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris".


292 milions per l'atenció primària

També es vol incrementar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar-ne les condicions laborals. L'objectiu és reduir la temporalitat per sota del 8%.

Per aconseguir-ho, els Pressupostos Generals de l'Estat destinaran 292 milions d'euros a aquest pla, la major part transferits a les comunitats autònomes, segons La Moncloa.

Igualment, es preveu la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i la contractació de professionals amb títol d'especialista obtingut en estats de fora de la UE.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut