Gent en un restaurant de Barcelona
L'aforament a dins dels bars i restaurants tornarà a ser del 50% (ACN/Marta Casado Pla)

Mesures contra l'òmicron: reunions de 10 persones, aforaments limitats i toc de queda

Tornen les restriccions a la cultura, el comerç, l'esport i la restauració per frenar la nova variant del coronavirus, que ha duplicat els contagis en una setmana

Irene Vaqué ReigActualitzat

Tancament de l'oci nocturn, reducció d'aforaments a la restauració, a la cultura, l'esport i el comerç, limitació de les trobades i recuperar el toc de queda nocturn quan la incidència sigui molt elevada.

Aquesta, juntament amb l'impuls de la vacunació i el foment del teletreball, és l'estratègia de la Generalitat per aturar l'avenç de la variant òmicron, que ha duplicat els contagis a les portes de Nadal.

La previsió és que les mesures s'apliquin a partir de la mitjanit de divendres, tant les que estan pendents del vistiplau de la justícia com les que no.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han anunciat les restriccions aquest dilluns, després de la reunió de la comissió delegada de la covid, encapçalada pel president, Pere Aragonès.

 


Reunions de 10 persones i toc de queda, pendents del TSJC

La sisena onada ha portat a plantejar noves mesures per contenir la pandèmia. Algunes mesures queden pendents de l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

És el cas del límit de les reunions, a un màxim de 10 persones, tant en interiors com exteriors.

I també del toc de queda nocturn, que es vol aplicar de la 1 a les 6 de la matinada.

El govern demanarà dimecres autorització al TSJC per poder aplicar aquestes restriccions a partir de la nit de dijous a divendres d'aquesta setmana. En principi, durant 15 dies, tot i que l'executiu podria prorrogar-les.

El govern preveu que les altres mesures previstes entrin vigor al mateix temps.

Aforaments reduïts i teletreball

L'oci nocturn tornarà a tancar després d'haver reobert a l'octubre. Fins ara funciona amb accés amb certificat covid, com l'interior de la restauració, els gimnasos o les residències.

També es restringeixen els aforaments a la restauració: el 50% a l'interior, però es mantindran al 100% a les terrasses.

La platea del Teatre Municipal Girona, en una funció el mes d'octubre (ACN/Aleix Freixas)

A la cultura, el comerç, els gimnasos i l'esport federat, l'aforament quedarà limitat al 70%.

També es demana el teletreball sempre que sigui possible, tant a la funció pública com al sector privat.

Hi haurà cavalcades de Reis

Preguntats per si perillen les cavalcades per rebre els Reis de l'Orient, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que no:

"Les cavalcades no se suspenen. Tots hem sigut nens un dia. Són molt pocs anys, això dels Reis, i l'any passat ja va quedar escapçat."

Aquesta activitat tradicional nadalenca es fa a l'exterior i, en general, ha al·legat Argimon, no hi ha grans aglomeracions.

Tampoc es toquen els casals de lleure de Nadal, per facilitar la conciliació, ni l'escola o les universitats.

Sense canvis a les residències

Tampoc es preveuen restriccions addicionals a les residències, per evitar el patiment que l'absència de visites causa en els interns. "La gent ha de rebre les visites perquè, si no, ens morirem de tristor", ha dit el conseller.


Plaja: "Estem pitjor que fa un any"

Des del govern afirmen que les dades de contagis són molt dolentes i per això cal prendre mesures per reduir la interacció social i la mobilitat. "Ara estem pitjor que l'any passat a aquestes altures", ha afirmat la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

"Les dades no havien empitjorat com aquesta darrera setmana. S'estan batent rècords de contagis. [...] No anem a buscar un escenari alarmista, però cal ser realista. És urgent i imprescindible reduir la mobilitat i la interacció social entre persones que no són grups bombolla", ha explicat Plaja.

Cabezas, Plaja i Argimon han comparegut per explicar les restriccions contra l'òmicron
Cabezas, Plaja i Argimon han comparegut per explicar les restriccions contra l'òmicron (ACN/Eli Don)

Per il·lustrar com és de greu la situació, el conseller Argimon ha explicat que els positius en testos d'antígens han crescut "un 100%" en una setmana i aquest dilluns han arribat als 6.300 testos positius en un sol dia.


Superant el pic del juliol

"El dia que vam tenir més contagis, el 10 de juliol, van ser poc més de 10.000. Avui superarem aquesta dada", ha afegit el conseller.

És possible que la variant nova causi una infecció més lleu, però la rapidesa amb què es propaga fa que tingui un impacte "molt i molt gran" en l'atenció primària.

D'aquí que Argimon hagi argumentat que cal frenar ara l'òmicron, per evitar que el sistema de salut es dediqui només a la covid:

"La variant òmicron sabem que és més contagiosa, s'escapa més de les vacunes, hi ha un element que desconeixem que és saber si és més greu o no, tot apunta que serà més lleu, però si és una variant que transmet molt, té facilitat per saturar els nostres serveis sanitaris. I hem de preservar això per poder donar resposta a la covid i a no covid."

Davant d'aquest panorama i el desànim que pot comportar haver de tornar a les grans restriccions, el conseller ha llançat el missatge que la covid tindrà un final:

"Segurament molta gent pensarà que això és no s'acaba mai, però els asseguro que això passarà. Hem de passar l'hivern i haurem d'anar cap a una nova normalitat on convisquem amb el coronavirus. L'haurem d'abordar de manera diferent. I per això, necessitem unes setmanes més per saber com és de severa aquesta variant."


Argimon: "El virus no avisa"

Argimon ha admès que els sectors afectats per les restriccions poden sentir "ràbia" de veure que els torna a tocar plegar veles o veure reduït el negoci, però ha insistit que el moment requereix mesures contundents. "Fa 7 setmanes que creixem, això no ens ho havíem trobat en cap altra onada. Ni aquí ni a la resta d'Europa", ha explicat.

Tot i ser conscients que tard o d'hora l'òmicron arribaria aquí, el conseller ha demanat comprensió:

"El virus tampoc ens ha avisat a nosaltres. S'ha doblat el nombre de contagis d'una setmana per l'altra."

Personal sanitari que fa PCR i test d'antígens al CAP Vila Olímpica, de Barcelona
Personal sanitari que fa PCR i test d'antígens al CAP Vila Olímpica, de Barcelona (EFE/Alejandro Garcia)


La prioritat són les terceres dosis

Les informacions que tenen els experts és que la variant òmicron s'escapa de les vacunes i, especialment, de la d'AstraZeneca. Per això la prioritat és posar la dosi de reforç als més grans de 60 anys i també als vacunats amb el fàrmac d'Oxford.

"Encara tenim 160.000 dosis pendents que la gent les agafi des d'avui fins al 30 de desembre", destaquen des de Salut.

La setmana passada es van posar més de 500.000 vacunes, de les quals 380.000 van ser dosis de reforç i també hi va haver les primeres vacunes infantils, per als menors d'entre 5 i 12 anys.

Hores abans de la compareixença, en una entrevista al "Planta baixa" de TV3, el conseller de Salut ha plantejat que les trobades per Nadal es facin, però amb molta prudència:

"Cal ajornar la interacció social al màxim. Ens arriben dies que són de retrobament i això també s'ha de preservar, això també és salut mental. Però es pot fer d'una manera o d'una altra. Hem de recordar portar la mascareta al màxim possible, la ventilació. Tampoc cal fer les sobretaules que mai s'acaben, podem sortir a passejar."

Una petició que ha considerat fonamental és "no barrejar gaires grups, gaires bombolles".

 

Tres vegades més incidència, mateixos malalts crítics que fa un any

Argimon ha explicat que ara hi ha tres vegades més incidència que fa just un any, però el mateix nombre de malalts ingressats a les UCI. També hi ha menys hospitalitzats a planta per covid i tres vegades menys de mortalitat, per l'efecte de les vacunes.

Ara els crítics són 310, però la previsió de Salut és acabar l'any amb 500 ingressats a les UCI.

La situació del sistema sanitari català a dia d'avui és "de saturació, però no de col·lapse", ha afirmat en una roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

Coincidint amb les protestes de treballadors de l'Hospital del Mar, a Barcelona, i el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, Craywinckel ha admès que s'ha demanat a alguns sanitaris que canviïn els dies de vacances o festius, per l'augment de casos.

 

La nova variant òmicron és al darrere del 30% dels casos a Catalunya, però es preveu que d'aquí pocs dies ja sigui la majoritària.


Dimecres, conferència de presidents

Davant l'empitjorament de la situació, el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunirà els presidents autonòmics dimecres a la tarda per estudiar "mesures compartides" que es puguin posar en marxa, va dir, les properes setmanes.

La Generalitat ha reclamat mesures coordinades. "Han de ser seguides socialment, i les mesures coordinades ajuden", ha apuntat Argimon.


50% de presencialitat al Parlament per reduir contagis

També ha pres mesures el Parlament, que tornarà a la semipresencialitat per prevenir contagis. Ho acordarà aquest dimarts la mesa de la cambra, segons ha avançat en un comunicat.

Es reduirà a la meitat el nombre de diputats en el ple, les sessions de comissions es duran a terme de manera telemàtica i s'incentivarà el teletreball.

Les mesures s'aplicaran en el ple previst per a aquest dijous. Els diputats que no siguin a la cambra el podran seguir pel Canal Parlament i podran delegar el vot.

En les últimes hores, el líder del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que està confinat com a contacte estret de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. També està confinada, per positiu, la portaveu de JxCat al Parlament, Mònica Sales

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Toc de quedaCertificat Covid
Anar al contingut