A pocs dies de les festes de Nadal, els contagis s'han quasi triplicat respecte fa un mes
A pocs dies de les festes de Nadal, els contagis gairebé s'han triplicat respecte a fa un mes (Reuters/Nacho Doce)

Sisena onada: el govern espanyol convoca els presidents autonòmics abans de Nadal

Avança la sisena onada covid a Catalunya, amb les UCI a punt de superar els 300 ingressats i els CAP i els hospitals al límit

RedaccióActualitzat

L'augment progressiu dels contagis de covid dies abans de les festes de Nadal preocupa les autoritats. El govern espanyol ha decidit reactivar la conferència de president autonòmics, que es va reunir en els dies més durs de la pandèmia. El president espanyol, Pedro Sánchez, els ha convocat davant el "risc molt greu de contagis"

Segons fonts de La Moncloa, Sánchez vol explorar possibles noves mesures i restriccions de cara a Nadal amb les diferents autonomies. Sempre, diuen, des de la cooperació i la cogovernança, ja que són les comunitats autònomes les que acabaran aplicant, si ho consideren oportú, noves mesures per frenar la sisena onada.

La conferència serà telemàtica i molt probablement dimecres de la setmana que ve. De totes maneres, aprofitant que demà és a Barcelona, Pedro Sánchez ha previst una declaració institucional des de la delegació del govern espanyol.

La Moncloa es mostra preocupada per l'augment de casos i la possiblitat de més contagis davant les festes de Nadal, però no preveu una mesura tan restrictiva com l'estat d'alarma.

Per la seva banda, el president Aragonès reclama conèixer els detalls i ordre del dia de la conferència de presidents que Pedro Sánchez ha convocat per a la setmana que ve. Insisteix en la necessitat que serveixi per decidir conjuntament les mesures a adoptar davant la nova onada de covid.


Creix la pressió assistencial

La irrupció de la variant òmicron, que, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'està estenent més ràpidament que la delta i en països amb taxes de vacunacions elevades, fa que la situació de la sisena onada empitjori dia a dia.

De fet, els centres d'atenció primària tornen a estar al límit, fins al punt que s'han hagut de posposar activitats habituals com diagnòstic o seguiment d'altres patologies.

Els centres hospitalaris catalans també es ressenten d'aquest augment exponencial de casos: hi ha més de 1.100 pacients covid, dels quals n'hi ha gairebé 300 que estan crítics a les UCI.

 

A Catalunya, no hi havia més de 1.000 persones ingressades per la pandèmia des de l'1 de setembre, fa tres mesos i mig.

I les UCI no tractaven gairebé 300 crítics de covid des del 8 de setembre.


Escalada de contagis

En les últimes vint-i-quatre hores, d'altra banda, s'han notificat 3.770 nous contagis, una xifra que segurament augmentarà perquè encara no està consolidada.

Aquest dilluns i dimarts, els dos últims dies amb les dades consolidades, Salut ha confirmat 6.451 casos i 5.940 casos, respectivament.

Entre el 8 i el 14 de desembre s'han confirmat 30.552 contagis setmanals, més de 4.000 nous casos diaris de mitjana. Unes dades que contrasten amb les registrades un mes enrere: entre el 8 i el 14 de novembre es van notificar 5.415 contagis setmanals. En set dies, els contagis que ara es detecten en un sol dia.  


Indicadors a l'alça

El risc de rebrot de la covid-19 s'ha enfilat aquest dissabte per sobre dels 1.000 punts, un nivell que no es veia des del juliol, després de pujar més de cent punts respecte a divendres.

 

Pel que fa a la velocitat de reproducció de la pandèmia, ha passat d'una Rt d'1,59 a una Rt d'1,65.

 

Tampoc és bo un altre indicador, la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu, que fa tres dies que està per sobre de l'11%, més del doble del 5% que l'OMS considera el límit a partir del qual la pandèmia està fora de control.  

Mesures per frenar contagis

Per frenar la corba, el govern estudia aplicar noves mesures, basades en les recomanacions del Comitè Científic Assessor de la Covid-19. De moment ja ha anunciat que tothom qui sigui contacte de positiu, estigui vacunat o no, haurà de fer una quarantena de 10 dies.

Aquesta restricció no afectarà les escoles abans de les vacances de Nadal, segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en declaracions a RAC1. La mesura s'aplicarà després de festes.

El Departament d'Educació, d'altra banda, continuarà amb els protocols actuals i no es planteja tampoc avançar les vacances ni allargar-les més enllà de la data prevista de retorn a classe, el 10 de gener.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut