Sánchez anuncia una reserva estratègica de productes essencials per a futures emergències
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, ha fet una declaració institucional a La Moncloa (EFE/Moncloa))

Sánchez anuncia una reserva estratègica de productes essencials per a futures emergències

El president del govern espanyol tanca 99 dies d'estat d'alarma fent una crida a no abaixar la guàrdia i defensant la unitat per superar la crisi del coronavirus

Juli Rodés AlmerActualitzat

El govern espanyol està preparant una "reserva estratègica de productes essencials" per poder encarar una hipotètica segona onada de Covid-19 en condicions.

Així ho ha anunciat aquest dissabte Pedro Sánchez durant una compareixença a La Moncloa en què ha explicat que aquesta reserva ha de complementar les que puguin organitzar o tenir les comunitats autònomes en compliment de les seves competències.

Coincidint amb el dia 99 i últim de l'estat d'alarma, Sánchez ha fet l'última de les compareixences setmanals amb motiu de la crisi del coronavirus.

Aquesta vegada, però, no ha fet una roda de premsa, sinó una declaració institucional de poc més de vint minuts.

Sánchez ha defensat l'estat d'alarma que acaba aquesta pròxima mitjanit com un "instrument constitucional" que ha permès salvar milers de vides. En concret, ha assegurat que, a Espanya, el confinament ha salvat 450.000 vides.

I ha apel·lat a la "major responsabilitat" individual a partir d'ara per evitar l'expansió del coronavirus: "Cadascú pot ser un mur contra el virus o una via de contagi", ha dit, després d'alertar :

"El virus pot tornar i colpejar-nos una altra vegada en una segona onada".


Per això, ha fet una crida a "mantenir la guàrdia alta" i seguir les recomanacions bàsiques d'higiene i protecció per evitar contagis.

També ha defensat que ara cal iniciar la recuperació i la renovació del país i de l'economia. I que la millor manera de fer-ho és amb unitat:

"La unitat ha evitat contagis i ha salvat milers de vides, i pot salvar empreses i milers de lloc de treball."


Ha considerat que "reconstruir el país amb unitat" és el millor homenatge a les persones que han estat en primera línia i a les que han mort a causa del coronavirus. I ha afegit:

"Estem en condicions d'avançar, tenim el deure d'avancar."

"El millor homenatge que els vius podem fer als morts és fer una país millor, més just, més vivible."


En aquest sentit, Sánchez ha dit que no n'hi ha prou de restaurar la situació econòmica i social prèvia a la crisi del coronavirus, sinó que "necessitem renovar l'economia per fer-la més sostenible, més digital, més productiva i més inclusiva".

 

El president del govern espanyol ha dedicat una part central de la seva intervenció als agraïments (EFE/José María Cuadrado)

Per això, també ha anunciat que el govern espanyol promourà la creació d'una comissió mixta del Congrés dels Diputats i el Senat "per analitzar el nostre sistema de protecció social".

Una part central de la declaració institucional amb què sànchez ha volgut tancar les 14 setmanes i un dia d'estat d'alarma han estat els agraïments. Ha dit que "és just reconèixer el compromís de les persones que han protegit el conjunt dels ciutadans", i ha volgut començar per agrair un cop més la feina dels professionals de la sanitat., que "han donat tot el que tenien i el que no tenien", incloent-hi la seva vida, de vegades.

A partir d'aquí ha volgut donar les gràcies, entre altres col·lectius, a totes les forces de seguretat, "als treballadors que mai no van parar" perquè tothom pogués estar abastit dels productes essencials, a la comunitat educativa, als científics, als cuidadors de la gent gran.

 

Sánchez ha defensat la unitat per superar la crisi del coronavirus (EFE/José María Cuadrado)


També "als grans que han aportat serenitat", als nens petits "que els costava entendre" què passava i als joves, que han patit "l'aturada de les classes o l'expulsió dels llocs de treball".

Ha volgut donar les gràcies, a més, a les dones, que ha dit que són majoria entre col·lectius com els professionals de la salut o els cuidadors, i que han patit violència masclista durant el confinament.

Sánchez també ha volgut fer referència a la feina feta pels governs autonòmics, provincials i locals, i pel Ministeri de Sanitat.

I ha volgut tancar el capítol d'agraïments donant les "gràcies a tots per quedar-vos a casa, és un orgull ser president del govern d'aquest país".

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarmaPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut