Nogueras passa al davant de Sánchez en tornar al seu escó al Congrés, durant el debat d'investidura

Sánchez accelera els comptes de l'Estat publicant dades de les balances fiscals, com volia Junts

El govern espanyol difon unes dades en brut per calcular el dèficit fiscal i tanca la porta al "finançament singular" que reclama la Generalitat

Emma Pons VallsActualitzat

El govern espanyol ha publicat les primeres dades per calcular les balances fiscals, que es van fer públiques per últim cop el 2014. De moment, està disponible una primera part de les dades oficials d'Hisenda de l'any 2021, tant dels ingressos com de les despeses, desglossades per comunitats autònomes.

Són dades en brut que han de servir a la Generalitat, altres administracions i experts per poder comptabilitzar la diferència entre el que Catalunya aporta a l'Estat en impostos i cotitzacions i el que li retorna per finançar els serveis públics.

El dèficit fiscal de Catalunya va ser de 21.982 milions d'euros el 2021, segons càlculs del Departament d'Economia, una xifra que ara es podrà confirmar amb la publicació de les dades oficials. De moment, s'han publicat les del 2021 i s'aniran completant amb els exercicis següents a mesura que es vagin enllestint.

 

Junts ho va acordar amb el PSOE

El govern espanyol ha fet públiques les dades després d'un acord amb Junts i això permet a Sánchez prémer l'accelerador per a l'aprovació dels pressupostos, que estan molt encarrilats. El govern espanyol els voldria portar al Consell de Ministres abans que s'acabi el març; és a dir, que queden dues setmanes.

Al gener, els de Carles Puigdemont van aconseguir la publicació d'aquestes dades a canvi d'aprovar uns decrets anticrisi del govern espanyol. 

Puigdemont s'ha pronunciat a través de X --abans Twitter-- i ha celebrat que "el càlcul de les balances fiscals s'ha de fer amb dades obertes i contrastables, que és el que a partir d'ara serà possible". Segons l'expresident, els experts podran "disposar d'un material essencial per abordar el debat sobre la sobirania fiscal de Catalunya".

Amb tot, en un comunicat, Junts ha demanat "prudència" i ha dit que comprovarà si s'han publicat totes les dades necessàries per poder fer els càlculs.

"El partit, conjuntament amb experts, analitzarà les dades en els propers dies per fer les comprovacions pertinents."

Al gener, el PSOE va concretar que l'accés a aquestes xifres permetria a qualsevol administració pública o centre privat fer el seu propi càlcul del dèficit, malgrat que Hisenda no l'elaboraria directament. 

 

La Generalitat assegura que "no aporta cap novetat" 

En una primera valoració, la Generalitat ha assegurat que la informació "no aporta cap novetat". Segons un comunicat, el que s'ha difós són unes dades que ja eren públiques, i l'"única diferència" és que en lloc de desglossar la despesa per ministeris, ho fa per programes d'inversió.

El govern reclama a l'Estat que publiqui "totes les dades", especialment la "territorialització de la despesa" --és a dir, a quin territori destina l'Estat cada programa de despesa--, i torna a reclamar un model de finançament propi:

"El fet que s'amaguin demostra, un cop més, la necessitat que la Generalitat disposi i gestioni dels recursos que genera la ciutadania i les empreses de Catalunya."

Per acabar amb el dèficit fiscal, la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, és un model de "finançament singular" que tregui Catalunya del règim comú, que comparteix amb la resta de comunitats autònomes, excepte Navarra i el País Basc.

A hores d'ara, encara no s'ha presentat l'informe que està elaborant el Departament d'Economia amb l'objectiu de portar-lo al govern espanyol en el marc de la taula de diàleg.
 

Pere Aragonès i Pedro Sánchez saludant-se
El dèficit fiscal de Catalunya va ser de 21.982 milions d'euros el 2021, segons el Departament d'Economia (Europa Press/Kike Rincón)

El govern espanyol tanca la porta al "finançament singular"

Davant de la publicació de les dades aquest dijous, ERC ha portat el tema de nou a Madrid, concretament al Senat. Allà, la senadora republicana Sara Bailac ha interpel·lat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la qüestió.

Malgrat que no s'ha tancat a una reforma del sistema de finançament, Sánchez sí que ha dit que haurà de ser per a totes les comunitats autònomes:

"Volem posar damunt la taula un nou sistema de finançament autonòmic; volem, a més, que aquesta resposta sigui multilateral perquè les comunitats autònomes tenen les seves pròpies realitats."

Més explícita ha estat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que en unes declaracions als passadissos ha afirmat que no saben "exactament a què es refereix" Aragonès amb el terme "finançament singular", perquè no li han presentat cap proposta. "Aquest govern està entossudit a reformar el model, que és per a totes les comunitats dins del règim comú", ha insistit.

Preguntada pels periodistes, ha afirmat que la posició del govern espanyol és "sabuda" pel que fa que Catalunya pugui recaptar i administrar la totalitat dels ingressos:

"En aquest moment, cada comunitat autònoma de règim comú està recaptant els tributs cedits i els propis, i no hi ha cap interès a canviar aquesta situació."

 

 

ARXIVAT A:
Balances fiscals
Anar al contingut