Pere Aragonès en la compareixença posterior a la reunió extraordinària del Consell Executiu (Europa Press)

Aragonès proposarà un model de finançament a mida per a Catalunya, fora del règim comú

El president ho ha anunciat després de la reunió extraordinària de govern per posar fil a l'agulla als acords amb el PSOE

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encarregat al Departament d'Economia i Hisenda el disseny d'una proposta de finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, l'haurà d'elaborar en els pròxims 3 mesos. Així ho ha explicat el mateix president durant la compareixença d'aquest dijous, posterior a la reunió extraordinària del consell executiu. 

La proposta contempla sortir del règim general per tenir un model de finançament propi que es compartirà amb els agents socials i econòmics del país. I l'objectiu del president és portar aquest disseny a la pròxima taula de diàleg amb l'Estat.

En aquest sentit, Aragonès esperarà a veure quina contraproposta fa Madrid per iniciar aleshores una negociació que ja ha advertit que serà "intensa i complexa".

A la reunió del consell executiu extraordinari també s'ha detallat que aquests treballs hauran de valorar el traspàs de la gestió, la recaptació, liquidació i inspecció dels impostos a Catalunya. Així com l'augment de la capacitat normativa en tots els tributs per adaptar el sistema fiscal a les necessitats i preferències de Catalunya.

Aragonès ha qualificat d"oportunitat històrica" la situació actual (Europa Press)

La definició d'aquesta proposta s'haurà de realitzar abans de la primera reunió de la comissió bilateral amb l'Estat, que es constituirà el primer trimestre del 2024.

A més de la millora del finançament, el Govern també ha encarregat al Departament d'Economia i Hisenda que analitzi la millora de l'execució d'inversions de l'Estat a Catalunya i l'aprofitament d'immobles de titularitat estatal al territori català.
 

"Oportunitat històrica"

A més, Aragonès ha assegurat que "la reunió extraordinària ha servit per començar a treballar amb l'escenari que s'ha obert". I és que, segons el president, s'inicia "una nova etapa" i "una oportunitat històrica", on ha afirmat que el desplegament dels acords determinarà la legislatura del govern espanyol.

A la reunió també s'ha acordat que Justícia faci seguiment dels tràmits legislatius un cop s'aprovi la llei d'amnistia, registrada ja al Congrés.

Pel que fa al traspàs de Rodalies, un dels punts clau que van convèncer ERC per votar Pedro Sánchez en la seva investidura, Aragonès ha criticat la "vaga preventiva" dels treballadors de Renfe i Adif. I ha reafirmat el compromís del govern per garantir els drets de tota la classe treballadora, també la implicada en el traspàs del servei ferroviari.

Un procés que aquest dijous s'ha sabut que gestionarà Pere Macias, com a comissionat. "És una persona amb talent, solidesa i experiència contractades, fidelitat a la Generalitat i experiència en la gestió del servei ferroviari", ha dit el president sobre Macias.

Aragonès vol que el lideratge el tingui el govern. Un govern, però, en minoria que necessita l'oposició per tenir més força. I aquí és on caldrà veure si realment res canvia o no.

Els oferiments del PSC o de Junts són vistos amb desconfiança pels republicans, que hi veuen ganes d'erosionar el govern amb la mirada posada, tots, en les eleccions al Parlament, que, si no s'avancen, serien d'aquí poc més d'un any.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut