El dèficit fiscal, el més alt en 20 anys, segons el govern: 22.000 milions

Els diners que els ciutadans de Catalunya aporten a l'Estat i que ja no tornen suposen el 10% del PIB, segons els càlculs del Departament d'Economia

Actualitzat

El dèficit fiscal de Catalunya va ser de 21.982 milions d'euros el 2021, segons càlculs del Departament d'Economia. O, el que és el mateix, hi ha prop de 22.000 milions d'euros que els catalans paguen amb els seus impostos a l'administració estatal però que ja no tornen. L'any 2020 la dada va ser similar: 20.772 milions. 

Unes xifres que suposen gairebé el 10% del PIB català, les més elevades des del 2002.


Què es podria fer amb 22.000 milions d'euros?

22.000 milions d'euros és gairebé la meitat del pressupost de la Generalitat aquest any. En altres termes: és el que gasten, junts, els Departaments de Salut, Educació i Drets Socials, com ha assenyalat la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que ha afegit:

"Això significa una pèrdua de recursos que ens afecta quan cal anar al metge, portar els nens a l'escola o agafar un tren de Rodalies."

Mas també ha assegurat que es tracta "d'un ofec financer sostingut, injust i deliberat".


Un càlcul fet per la Generalitat

Aquest és el càlcul que ha fet el Departament d'Economia, ja que des de l'any 2016 el govern espanyol no facilita totes les dades necessàries per calcular les balances fiscals. L'últim any que en va donar de manera parcial va ser el 2018.

En aquest sentit, la consellera ha denunciat "l'opacitat" del govern espanyol. Per la seva part, la ministra d'Hisenda, ara en funcions, María Jesús Montero, va argumentar l'any passat que el govern espanyol no publica les balances fiscals per no fomentar els "retrets" entre les comunitats autònomes. 


Què vol dir que hi ha un dèficit fiscal?

Any rere any, Catalunya aporta més diners al conjunt de l'Estat dels que rep a canvi. És així des que es van començar a calcular les balances fiscals el 1986. Hi ha, per tant, un dèficit fiscal. 

Segons el govern, la mitjana dels últims 28 anys ha estat la següent: Catalunya ha aportat un 19,4% dels ingressos totals de l'Estat, mentre que l'Estat ha gastat a Catalunya un 13,9% de la despesa.  

 

2020 i 2021: comptes marcats per la covid

Ara, el Departament d'Economia ha comptabilitzat les balances fiscals –que calculen la diferència entre el que s'aporta i el que es rep– dels anys 2020 i 2021. 

Pel que fa als pressupostos públics, aquests dos anys van ser extraordinaris per l'arribada de la covid, que va disparar les despeses per cobrir l'impacte de la pandèmia mentre queien els ingressos, ja que part de l'economia estava tancada.

De fet, que el dèficit fiscal fregués el 10% del Producte Interior Brut els anys 2020 i 2021 -el percentatge més elevat en 20 anys- s'explica, en part, perquè el PIB es va desplomar en plena pandèmia


Com es calculen les balances fiscals?

La Generalitat ha calculat aquest dèficit fiscal de prop de 22.000 milions d'euros amb el mètode del flux monetari, segons el qual es té en compte la inversió i la despesa en el mateix territori.

En l'altre mètode, anomenat de la càrrega-benefici, es tenen en compte les inversions de l'Estat que poden beneficiar els ciutadans, independentment del territori on es facin. Així, s'inclourien, per exemple, les inversions fetes al Palau de la Zarzuela o al Museu del Prado. És per això que sol donar un dèficit fiscal més reduït que el del flux monetari.

L'últim cop que es va calcular el dèficit fiscal amb el mètode càrrega-beneficil'any 2019, se situava al voltant dels 15.000 milions d'euros, mentre que segons el flux monetari era de 20.000 milions

La Generalitat al·lega que és precisament per la falta de dades que aquesta vegada només ha calculat les balances fiscals amb el mètode del flux monetari. 

 

 

ARXIVAT A:
Balances fiscals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut