Salvini dona per trencat el govern italià i exigeix eleccions
Matteo Salvini, durant una roda de premsa aquest dimarts a Roma (EFE)
Roma

Salvini dona per trencat el govern italià i exigeix eleccions

El primer ministre, Giuseppe Conte, atribueix a Salvini la responsabilitat d'una eventual ruptura del govern perquè creu que vol "aprofitar el seu suport" electoral

RedaccióActualitzat

El viceprimer ministre italià i ministre de l'Interior, Matteo Salvini, ha considerat trencat el govern que manté des de fa poc més d'un any en coalició amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) i ha exigit la celebració d'eleccions com més aviat millor.

Salvini, líder de la ultradretana Lliga, ha enviat un missatge al primer ministre, Giuseppe Conte, apostant per l'avançament electoral:

"Acudim immediatament al Parlament per constatar que ja no tenim una majoria. Retornem ràpidament la paraula als electors."


El cap de la Lliga ha descartat que Conte, figura de consens de totes dues formacions per encapçalar l'executiu, pugui remodelar el gabinet o oferir-los més poder:

"No volem més carteres o ministres, no volem remodelacions o governs tècnics. Després d'aquest govern, que ha fet moltes coses bones, només pot haver-hi eleccions."


Poc després de les paraules de Salvini ha reaccionat el seu soci de govern, Luigi Di Maio, que s'ha mostrat partidari de fer eleccions quan el Parlament hagi aprovat una de les seves mesures estrella: la reducció del nombre de senadors i diputats.

Di Maio ha fet una advertència velada al seu encara soci de govern:

"Estem preparats, el poder no ens interessa i mai ho ha fet. Però una cosa és veritat: quan prens el pèl al país i als ciutadans, tard o d'hora ho pagues."


La coalició de govern a Itàlia fa dies que trontolla, després de mesos de polèmiques i tensions. El divorci entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles, els dos partits més votats en les darreres eleccions, va quedar patent aquest dimecres, quan els dos partits van votar de forma diferent en diverses mocions sobre la construcció de la línia d'alta velocitat entre Torí i Lió: l'M5S, en contra, i la Lliga, a favor.

 

 

Conte carrega contra Salvini

Giuseppe Conte ha atribuït a Salvini la responsabilitat d'una eventual ruptura del govern. Conte, que ha avançat que acudirà al Parlament per comprovar el seu suport, ha apuntat que el líder de la Lliga reclama eleccions perquè vol "aprofitar el seu suport" electoral.

El primer ministre, que governa des de l'1 de juny del 2018 amb el suport de la Lliga i l'M5S, ha avançat que, davant la crisi oberta, contactarà amb la presidenta del Senat, Maria Elisabetta Alberti Casellati, i el de la Cambra dels Diputats, Roberto Fico, perquè fixin la data per a la seva compareixença.

El Parlament italià està tancat per les vacances d'estiu i es desconeix quan l'executiu de Conte podria sotmetre's a una votació de confiança.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut