Salut creu que les restriccions no entraran en vigor a la mitjanit, a l'espera del TSJC
Un cambrer retira una taula d'una terrassa de la Barceloneta (EFE/Quique García)

Entren en vigor les noves restriccions per la Covid amb l'aval de la justícia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat les noves restriccions per la Covid a tot Catalunya, que s'han publicat al DOGC divendres a la mitjanit

Actualitzat

Les restriccions decidides per la Generalitat amb l'objectiu de frenar els contagis de coronavirus han entrat en vigor aquest divendres a la mitjanit, com estava previst, després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les mesures tenen també l'aval de la justícia després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les ha ratificat íntegrament.


La principal restricció és el tancament de bars i restaurants, que a partir d'avui només podran servir begudes o menjar per emportar-se. Salut assegura que els establiments són llocs segurs, que no són font de contagi en si mateixos, però afegeix que són espais on ens socialitzem, sense mascareta ni distància, i, per tant, llocs on el risc es dispara.

Tres restriccions pendents del TSJC

A la resolució publicada al DOGC s'hi havia afegit una disposició que deixava en suspens "fins que el TSJC no s'hi pronunciï" els tres aspectes que afecten els drets fonamentals: la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l'activitat presencial a les universitats i la limitació de l'aforament a les activitats de culte:

"Aquesta resolució entra en vigor en la data de la publicació al DOGC, amb l'excepció dels apartats 4 i 6 pel que fa a les previsions que afecten els actes religiosos i 12, l'entrada en vigor dels quals es condiciona a la prèvia autorització per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dictada a l'empara de l'article 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de de la jurisdicció contenciosa administrativa."

Finalment, a dos quarts de dues del migdia, el TJSC s'ha pronunciat i ha ratificat les mesures, després que la Generalitat ha retocat el document. El TSJC havia demanat al govern que resolgués alguns "defectes de forma".

La resolució del Tribunal Superior de Justícia té un vot particular.


Argimon confia en la validació de les mesures

Salut creu que les restriccions no entraran en vigor a la mitjanit, a l'espera del TSJC
Argimon atén els mitjans de comunicació, en una imatge d'arxiu (ACN/Miquel Codolar) (ACN/Miquel Codolar)


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat convençut que la decisió arribarà aquest divendres. En una roda de premsa telemàtica ha dit que confia en una ratificació.

"En principi, el TSJC sembla que s'hi pronunciarà demà [divendres]. El fiscal està d'acord amb l'escrit, però sembla que el tribunal s'hi pronunciarà demà i, en tot cas, entraran en vigor demà. No preveig cap altra cosa que no sigui que es ratifiquin [les mesures], parlo des del punt de vista de la salut pública."

Després, però, ha matisat que ell no es podia pronunciar sobre temes legals, perquè no és el seu àmbit. I, quan se li ha preguntat si les mesures es publicarien al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) en cas que arribés la mitjanit sense una resposta del TSJC, Argimon ha explicat que els serveis jurídics emetrien una nota informativa sobre aquest punt, que és la que ha arribat més tard.

 

Sense oposició de la Fiscalia

La decisió del Tribunal Superior de Justícia era previsible. La Fiscalia Superior de Catalunya no s'havia oposat a les restriccions previstes per frenar la pandèmia a Catalunya. Consultat pel TSJC, el ministeri públic havia informat que no tenia objeccions davant les noves mesures sanitàries. Considera que no suposen cap vulneració dels drets fonamentals i que, per tant, no són desproporcionades.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut