Glasgow

Salmond defensa que Escòcia compta amb "un gran potencial" per ser un país independent

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha defensat durant la presentació del Llibre blanc de la independència que Escòcia compta amb "un gran potencial" per ser un país independent i que la independència significaria estar governats per persones més properes i sensibles als problemes dels ciutadans, a més de comportar importants avantatges fiscals.

RedaccióActualitzat

El govern escocès ha presentat aquest dimarts el seu full de ruta cap a la independència, en cas d'una victòria al referèndum. Després d'anunciar que Escòcia serà un estat independent el 24 de març del 2016 si l'opció independentista guanya el referèndum de l'any que ve, el govern escocès ha exposat els seus arguments, recollits dins del Llibre blanc de la independència.

El document, de 670 pàgines, és el dibuix de com serà el nou estat un cop executada la secessió i els passos que s'hauran de seguir.

"El futur d'Escòcia està en les mans dels escocesos", ha dit el primer ministre escocès, Alex Salmond, per remarcar la transcendència del moment i la capacitat del poble d'escollir a través de les urnes el que vol ser.

Salmond ha defensat que "una Escòcia independent té sentit" perquè significaria estar governat per persones més properes i sensibles als problemes dels ciutadans. Salmond ha defensat que la intenció és seguir dins la Unió Europea, que mantindria la lliura com a moneda i que la seva reina seguiria sent Isabel II.

També ha transmès la idea que els escocesos sortiran guanyant amb la independència perquè tindran més avantatges fiscals, però ha reconegut que el procés pot ocasionar algunes dificultats econòmiques.

D'altra banda, Salmond també ha dit que constituir-se com a país independent no aniria en detriment de la mobilitat geogràfica dels treballadors o dels estudiants que vulguin anar fora d'Escòcia, sinó que contribuiria a augmentar les possibilitats dels ciutadans que s'hi vulguin quedar. En aquest sentit, creu que ajudaria a reduir l'envelliment de la població.

Pel que fa a la relació amb el Regne Unit, Salmond ha dit que s'haurien de negociar els actius i els passius, però s'ha mostrat convençut, per exemple, que Escòcia podria continuar veient la BBC.

El Llibre blanc de la independència arriba quan falten només 10 mesos per al referèndum i pretén convèncer els indecisos i els contraris a la independència. Fins ara, els contraris han dut a terme una estratègia basada en l'atac, mentre que els partidaris han preferit esperar que es fes públic aquest informe per rebatre els seus arguments.

A Escòcia, la presentació del Llibre blanc de la independència podria marcar un punt d'inflexió en una campanya que, de moment, guanyen els contraris. Sigui com sigui, el que sembla clar és que la decisió sobre el futur d'Escòcia es prendrà més amb el cap que amb el cor.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut