Glasgow

Els deu punts més importants del llibre blanc de la independència

El document presentat pel primer ministre escocès Alex Salmond preveu mantenir la lliura esterlina com a moneda i la reina Elisabet II com a cap d'Estat, però en canvi crear unes forces armades pròpies.

RedaccióActualitzat

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha presentat a Glasgow l'anomenat llibre blanc de la independència, un document de 670 folis que vol explicar com seria Escòcia si guanyés el "sí" en el referèndum sobre l'escissió que es celebrarà el 18 de setembre del 2014.

A deu mesos de la crucial votació, el govern nacionalista ha presentat el document, titulat "El futur d'Escòcia. La teva guia cap a una Escòcia independent", que, segons Salmond és "el full de ruta més detallat que s'ha fet mai sobre la independència d'un país".

Salmond ha dit que els arguments que s'hi exposen són "de sentit comú i realistes" i que busquen "combatre discursos negatius". El text dóna resposta a 650 preguntes sobre com seria una Escòcia independent. S'hi diu, per exemple, que la moneda continuaria sent la lliura esterlina, però que Escòcia crearia les seves pròpies forces armades.

Aquests són els punts més importants:

 1 - Escòcia serà un país independent el 24 de març del 2016, si els votants aproven la separació en la consulta.
 2 - Es conservarà com a moneda la lliura esterlina i no s'intentarà entrar a la zona euro.
 3 - El Banc d'Anglaterra serà l'entitat de préstec d'últim recurs.
 4 - La reina Elisabet II es mantindrà com a cap d'Estat.
 5 - Continuarà formant part de la Unió Europea (UE) com a membre.
 6 - Es crearan unes forces armades pròpies. En els primers 10 anys després de la independència, la defensa del país passarà dels 7.500 uniformats de la seva força regular a 15.000. Els membres a la reserva passaran de 2.500 a 5.000. A més, es retiraran els míssils nuclears Trident del territori escocès. Amb aquesta retirada s'espera poder estalviar 119.000 milions d'euros.
 7 - No hi haurà un augment dels impostos als ingressos.
 8 - S'ampliaran les ajudes per tenir cura dels menors de quatre anys.
 9 - A partir de l'abril del 2016, els pensionistes del nou Estat rebran una pensió de 8.320 lliures (9.900 euros) anuals.
10 - El salari mínim augmentarà al ritme del cost de la vida.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut