Madrid

Salgado confirma la xifra de Montilla i diu que les autonomies deuen 6.000 milions d'euros a l'Estat

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha validat la xifra de finançament donada per la Generalitat: al voltant de 3.800 milions d'euros addicionals el 2012. Salgado ha comparegut al Congrés per explicar el nou model de finançament autonòmic acordat al juliol. Tot i haver confirmat els càlculs fets per la Generalitat, Salgado ha evitat concretar més xifres. El que sí que ha concretat és la quantitat que les comunitats autònomes hauran de tornar a l'Estat per la caiguda d'ingressos: 6.000 milions d'euros. Això és una part dels diners que l'Estat els va avançar per les seves despeses el 2008. Ara les comunitats tindran quatre anys de moratòria per pagar els diners que els reclamen.

Actualitzat
Elena Salgado ha xifrat en 11.700 milions d'euros els recursos addicionals que percebran les autonomies per la posada en marxa del model de finançament. Tot i que ha rebutjat donar les xifres absolutes al·legant que depenen de l'evolució de l'economia, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol ha estimat que les dades que han donat alguns presidents econòmics, com va fer Montilla, són semblants a les estimacions del govern espanyol.

Pel que fa al nou model, Salgado ha explicat al Congrés que permetrà que les comunitats autònomes "millorin el seu finançament perquè augmenten els seus recursos per destinar-los als serveis dels ciutadans".

Salgado ha assegurat que amb el nou sistema "es guanya en equitat i en solidaritat i es millora la convergència de les diferents comunitats en finançament i, per tant, en renda per càpita.

La ministra ha anunciat que la reforma legal per posar en marxa el finançament es tramitarà al Congrés en les pròximes setmanes, una vegada que ho aprovi el Consell de Ministres. Salgado ha precisat que, una vegada s'acabi el tramit parlamentari, es convocaran les comissions mixtes del govern amb les comunitats autònomes i es tramitaran els corresponents projectes de llei de cessió de tributs de cada autonomia.

PP: "Ni una xifra"

Des del Partit Popular, Cristóbal Montoro ha criticat durament la intervenció de Salgado dient que "no ha donat ni una sola xifra" de la quantitat final que rebrà cada comunitat autònoma. "Quantifiquem, senyoria, perquè si no estem parlant del sexe dels àngels", ha assegurat.

CiU: "Maltracta Catalunya"

El portaveu de Convergència i Unió a la Comissió d'Economia, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que el nou finançament "maltracta descaradament" Catalunya i tots els seus ciutadans, a més de "lesionar greument la qualitat dels serveis bàsics que s'hi fan".

Les xifres generals

El nou sistema aportarà 11.700 milions d'euros de més en el conjunt d'autonomies i Catalunya podria arribar als 4.000 milions l'any 2012. El pacte el van secundar les comunitats socialistes, així com les Canàries, Cantàbria i la ciutat de Ceuta. Les autonomies del PP s'hi van abstenir, però també aplicaran el nou model.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut