Madrid

El nou finançament no compensarà la caiguda d'ingressos de les comunitats i l'augment del dèficit públic

L'agència de qualificació de riscos Standard & Poor's ha elaborat un informe sobre la situació de la comptabilitat de les comunitats autònomes i com afronten la crisi, tenint en compte el nou model de finançament. Segons l'agència, totes les comunitats reduiran els seus ingressos dràsticament, fins a un 13%. Deixaran d'ingressar uns 20.000 milions d'euros i superaran el nivell màxim de dèficit fixat pel govern central. Aquestes pèrdues queden lluny dels 7.400 milions d'euros que ha posat damunt la taula l'Estat amb el nou model de finançament. Catalunya obté mala nota en la qualificació del seu deute i presenta una perspectiva negativa.

Actualitzat
Al costat de Catalunya hi ha el País Valencià. En una millor posició se situen Galícia, Andalusia, les Canàries i les Balears, tot i que aquesta última té una perspectiva negativa. Les que obtenen més bona qualificació són el País Basc i Navarra, que presenten un pronòstic futur estable.

Es dóna la coincidència que les comunitats autònomes amb més mals resultats són les que ocupaven una posició pitjor en les balances fiscals que va presentar el govern espanyol per elaborar el nou model de finançament.

Standard & Poor's afirma que totes les comunitats tindran saldos negatius "rècord" el 2010, a causa de la reducció d'ingressos. Si no entren diners significa que els governs autonòmics hauran d'assumir més deute públic, que podria menjar-se un 94% dels seus pressupostos. Aquesta xifra tan elevada no té "precedents", ja que el màxim a què s'havia arribat és el 71% del 2008.

Aquesta agència de qualificació de riscos afirma que només un control exhaustiu pot evitar una "severa dislocació" dels comptes públics i que el desajustament arribi a ser estructural.
Anar al contingut