Barcelona

Puigcercós celebra l'acord de finançament malgrat tenir un "Estatut esmicolat i una campanya anticatalana" en contra

Esquerra Republicana ha buscat situar-se en una situació intermèdia, malgrat l'aval que dóna com a soci de govern al nou finançament. La posició l'ha fixada el president del partit, Joan Puigcercós, que ha dit que el nou model assolit és "un bon resultat", malgrat que ha estat precedit per moltes dificultats, com "un Estatut feble i esmicolat", la crisi econòmica i "una campanya anticatalana permanent". Des del PP, Daniel Sirera ha acusat el tripartit d'utilitzar el finançament per amagar els problemes interns.

Actualitzat
Per Puigcercós "l'objectiu és el concert econòmic", i mentre no s'aconseguexi, "nosaltres avalem aquest acord". Pel dirigent independentista el capítol sisè de l'Estatut (el del finançament), va sortir de Madrid convertit en "un camp de mines, sacsejades, llacunes i ambigüitats, que no facilitaven de cap manera la negociació", per això també sent reforçada la posició d'ERC després d'aconseguir l'èxit en el nou model de finançament. Puigcercós també ha lamentat que hi hagi "una campanya anticatalana permanent", i ha demanat més responsabilitat als dirigents dels partits que "alimenten la por" contra Catalunya.

Pel PP el mateix govern és "anticatalà"

El president del grup parlamentari del PP, Daniel Sirera, ha afirmat que el govern pretén vendre com a bo el nou model de finançament, quan en realitat és "profundament anticatalà", ja que generarà un endeutament més gran i provocarà la pujada d'impostos i, per tant, al final sortirà "car". Per Sirera, aquest nou model "és el que nosaltres volíem", ja que "s'ha fet al marge de l'Estatut".

Saura defensa el model "federal" del finançament

Joan Saura ha comparegut en nom del grup parlamentari d'ICV-EUiA, i ha defensat l'acord en matèria de finançament. El líder ecosocialista ha dit que aquest pacte "compleix rotundament l'Estatut", ja que Catalunya se situarà per primer cop per sobre de la mitjana dels recursos per capita. A més considera que és un acord plenament "federal", que tracta les autonomies com a executius forts, sobretot en el camp de la recaptació d'impostos. A més, Joan Saura ha dit que "el lideratge de Catalunya ha quedat reforçat", i ha acusat CiU d'oposar-se a l'acord "perquè es pensaven que podrien treure rèdits polítics d'un mal acord, però això no ha estat així, i ara reaccionen amb virulència".

Ciutadans hi dóna suport amb "peròs"


Albert Rivera ha dit que estan d'acord amb les millores que porta el finançament, però que hi ha aspectes millorables. Un d'aquests aspectes és el procés de negociació, que segons el jove polític s'ha fet "a canvi de vots als pressupostos generals", i que "el victimisme nacionalista" hi ha estat massa present. Rivera ha instat el president a actuar, a dir "fets" i explicar quines seran les prioritats de l'executiu a l'hora de destinar els nous recursos.
Anar al contingut