Barcelona

El tripartit celebra el nou finançament amb satisfacció però "sense triomfalismes"

Els tres socis de govern de la Generalitat han presentat a entitats i ciutadans el nou model de finançament en un acte marcat per la satisfacció "sense triomfalismes". José Montilla, Antoni Castells, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura han coincidit a destacar que el pacte compleix l'Estatut i que s'ha aconseguit després d'unes negociacions difícils, però que han donat com a fruit una millora que permet estar satisfets. "És la confirmació que tot l'esforç d'aquests anys tenia sentit", ha afirmat el president de la Generalitat.

Actualitzat
José Montilla ha demanat als membres del govern "contenció i concentració d'energies" en la lluita contra la crisi que, segons ha dit, és el principal objectiu del govern quan pensa en l'aplicació del nou model de finançament. "Altrament, de poc hauria servit l'esforç dels últims mesos", ha afegit. El president de la Generalitat ha destacat que, durant les negociacions, el govern ha notat el "suport exigent i crític" de la societat, "com havia de ser", cosa que els ha "esperonat a assolir l'objectiu fixat".

També ha demanat a empresaris, treballadors i societat en general que continuï sent exigent el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha fet un crida a allunyar-se de "la insatisfacció constant, que és enormement desmobilitzadora". Carod-Rovira ha advertit que "no es pot construir país amb mentalitat de derrota permanent" perquè "ens perjudica com a país". "Ni govern ni societat tenim dret a relaxar-nos", ha conclòs. El dirigent republicà ha considerat que s'ha completat la missió i que "tot ha anat millor del que prevèiem", fins i tot per als "escèptics dins del mateix govern", entre els quals s'ha inclòs. "Hem sabut mantenir el pols, però deixar-lo quan l'acord ja era acceptable", ah dit.

Per la seva part, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha defugit els "triomfalismes ingenus" i ha dit que cal "reivindicar l'Estatut" com a base de l'acord que permetrà "tenir més recursos per aplicar les polítiques del govern d'esquerres". Saura ha considerat "una fita" el nou finançament perquè "permetrà superar un dèficit històric després de 30 anys d'autogovern" i ha remarcat "l'èxit de l'estratègia negociadora de les tres forces que componen el govern, que han sabut dir que no quan l'acord no era bo".

I el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha subratllat que el govern ha actuat "com una pinya" i que l'acord és "un èxit de país, que ens agradaria compartir amb el principal partit de l'oposició". Castells ha lamentat que "el tacticisme i els interessos de partit" ho hagin impedit i ha demanat que tothom n'extregui una lliçó. A banda de defensar que compleix l'Estatut, Castells ha afirmat que l'acord ha estat del tot bilateral. "Mai com en aquesta negociació havia estat tan clar el pes de Catalunya. És qui ha posat el problema sobre la taula, és qui ha negociat, i l'acord només ha estat possible quan hi ha hagut acord amb Catalunya", ha resumit.

Cap referència a una remodelació

En l'acte de presentació del finançament no s'ha fet cap referència a les xifres que suposa el model nou ni tampoc al debat sobre una hipotètica remodelació del govern, que ha obert ERC i que el mateix Montilla ha desmentit hores abans.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut