Barcelona

Una resolució aprovada pel tripartit avala que el nou finançament compleix l'Estatut

El Parlament de Catalunya ha avalat aquest divendres el nou sistema de finançament. Ha estat gràcies als vots favorables del tripartit a una resolució conjunta que estableix que el nou model compleix l'Estatut i que insta el govern a dedicar els recursos addicionals a reforçar les polítiques socials. Per contra, totes les propostes de resolució presentades pels grups de l'oposició han estat rebutjades. Entre les quals, les de Convergència i Unió que, en el decurs del debat monogràfic sobre el nou finançament, s'ha ofert a unir-se al consens sempre que el govern accepti que el pacte s'ha tancat per la urgència financera de la Generalitat i que es constati que incompleix l'Estatut.

Actualitzat
El ple monogràfic sobre finançament que s'ha celebrat aquest divendres al Parlament de Catalunya s'ha acabat amb l'aprovació d'una resolució, presentada pel tripartit, que avala que l'acord de finançament compleix amb l'Estatut.
 
La resolució determina que els recursos provinents del nou model es destinaran a reforçar les polítiques socials que presta la Generalitat. També estableix una prestació amb forma de renda-formació durant el període de reciclatge dels aturats que no tinguin subsidi.

Les propostes de resolució de l'oposició han estat rebutjades, com la presentada per Artur Mas i recollida per CiU, que s'ha ofert a acceptar l'acord davant la situació de crisi si el tripartit admetia que el nou model de finançament no compleix l'Estatut.

La federació nacionalista ha considerat "respectable" que, "per necessitats derivades de la difícil situació per la qual passen les finances públiques catalanes", el govern hagi acceptat l'acord, però al mateix temps constatant "un incompliment explícit del que estableix l'Estatut".

Per la seva banda, el PPC ha manifestat en les seves resolucions el seu desacord amb la negociació que s'ha fet i amb el resultat, ja que creu que el model "afavoreix l'increment dels impostos, la penalització de la seva reducció, el retardament de la recuperació econòmica i la sortida de la crisi".
 
Els populars també han denunciat la "inexistència de xifres oficials", han reclamat mantenir les mesures d'ajust pressupostari i fer una "simplificació" de l'administració de la Generalitat, entre d'altres.

I la divisió en el Grup Mixt s'ha tornat a evidenciar en les resolucions. Albert Rivera ha presentat set resolucions per un costat, i José Domingo i Antonio Robles una per separat. Mentre C's ha donat suport al model de finançament, Domingo i Robles l'han rebutjat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut