Barcelona

Mas ofereix suport al finançament si el govern admet que incompleix l'Estatut

El debat sobre el nou model de finançament ha arribat al Parlament de Catalunya. El ple s'havia de fer dimecres i dijous, però va quedar ajornat per la mort dels quatre bombers en l'incendi dels Ports. La sessió ha començat precisament amb la lectura d'una declaració institucional i un minut de silenci en memòria dels bombers. Més tard, Artur Mas ha insinuat que donaria suport a l'acord sempre que el govern de la Generalitat reconegui que s'incompleix l'Estatut. Però José Montilla no ho accepta. Per ell es respecta l'Estatut, i ha retret a CiU que es quedi al marge del nou model. El ple, que és l'últim abans de les vacances d'estiu i que servirà per tancar l'actual període de sessions.

Actualitzat
Després de l'homenatge als bombers ha començat el ple del finançament, que es planteja com un cara a cara entre Artur Mas i José Montilla.

El líder de CiU ha estat el primer a parlar i en la seva primera intervenció ha qüestionat les xifres del nou model de finançament anunciades pel govern català. Artur Mas ha reconegut que l'acord actual és millor que el del 2001, però ha insistit que no respecta l'Estatut, ni en el model, ni en les xifres, ni en el calendari. El president del principal partit de l'oposició ha dit que estaria disposat a acceptar "en aquest Parlament que la urgència financera de la Generalitat obliga a agafar els diners" però ha posat com a condició que, també en seu parlamentària, s'admeti que "l'Estatut no s'ha complert i que l'Estat té una sèrie de deutes pendents" amb Catalunya.

En la seva segona intervenció, Artur Mas també ha dit que la promesa que Catalunya estigui per sobre de la renda mitjana de l'Estat no apareix a l'Estatut. El líder de CiU ha enumerat els acords a què el seu partit ha arribat amb el govern però reitera que en aquesta ocasió no pot sumar-s'hi.

Després de la intervenció d'Artur Mas, el torn de paraula ha estat per al president de la Generalitat, José Montilla, que ha assegurat que l'acord és "objectivament bo" , ha reiterat que s'ajusta a l'Estatut i en desplega totes les possibilitats i considera que avança cap a un model federal. El president de la Generalitat ha dit que l'acord se sotmetrà a l'escrutini crític de la societat civil, ha reconegut que l'acord "arriba amb un any de retard", però considera que la Generalitat no ha rebaixat les seves aspiracions. Montilla ha tornat a demanar a CiU que se sumi a l'acord i ha afegit que no entén que CiU "gasti més energia criticant el govern que defensant-lo dels atacs que ens han llançat" des d'Espanya.

Montilla ha afirmat en la seva segona intervenció que l'acord no és el millor però assegura que se sent satisfet. El president de la Generalitat ha reconegut que hi ha apartats de l'article 6 de l'Estatut que han quedat fora del model, però que aquests aspectes es negociaran bilateralment amb l'Estat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut