Canonades de gas a Polònia (Reuters/Wojciech Kardas)
Canonades de gas a Polònia (Reuters/Wojciech Kardas)

Rússia compleix l'amenaça i talla el gas a Polònia i Bulgària fins que paguin en rubles

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acusa Rússia de "xantatge" i diu que la UE està "preparada"

RedaccióActualitzat

La companyia gasista russa Gazprom ha anunciat que ha aturat el subministrament de gas a Polònia i a Bulgària, amb l'argument que no han efectuat el pagament en rubles, la divisa russa.

Gazprom ha fet l'anunci pocs minuts després de les vuit del matí, que era quan vencia el termini anunciat, i ha afegit que el subministrament no es reprendrà fins que s'efectuïn els pagaments corresponents.

Rètol "Varsòvia" en una estació de distribució de gas a Gustorzyn, al centre de Polònia (Reuters/Wojciech Kardas Agencja Gazeta)

La gasista russa també ha confirmat que manté el subministrament de gas a altres països europeus que es fa a través de Polònia i Bulgària, però ha alertat que podria quedar aturat si se'n detectessin retirades il·legals.

Aquest dimarts a la tarda, quan Gazprom ha anunciat els talls de gas, el mercat europeu de gas s'ha disparat un 17%, tot i que posteriorment aquesta pujada s'ha moderat.


Von der Leyen acusa Rússia de fer "xantatge amb el gas"

La presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha acusat Rússia d'intentar fer "xantatge amb el gas".

En un comunicat publicat aquest matí i difós a través de les xarxes, Von der Leyen parla d'"un altre intent de Rússia d'utilitzar el gas com a instrument de xantatge", que considera "injustificat i inacceptable".

I afegeix que la decisió de Gazprom "mostra una vegada més la falta de fiabilitat de Rússia com a proveïdor de gas".


"Estem preparats"

La presidenta de la Comissió Europea assegura, d'altra banda, que la Unió Europea (UE) està "preparada per a aquest escenari" i que els 27 ja han estat "treballant per assegurar lliuraments alternatius i els millors nivells possibles d'emmagatzematge [de gas] arreu de la UE".


Polònia confirma el tall de subministrament

La petroliera i gasista estatal polonesa, PGNiG, ha confirmat la interrupció de l'arribada del gas rus i ha denunciat que ho considera un incompliment del contracte signat amb Gazprom.

PGNiG ja havia assegurat, davant l'ultimàtum rus, que prendria "les mesures adequades" per restablir l'entrega de gas natural sota les "condicions acordades" amb Gazprom.

Aquest dimarts, la ministra del Clima polonesa, Anna Moskwa, ja havia assegurat que tots els consumidors tindran gas, perquè les reserves estan al 76%.

Polònia ja havia anunciat que es negava a pagar el gas rus en rubles, tal com exigeix el Kremlin arran de les sancions occidentals. El govern polonès es planteja cancel·lar el vincle amb Gazprom al més aviat possible i assegura que ha començat a buscar proveïdors alternatius.


Bulgària diu que té gas per a un mes

El ministre d'Energia de Bulgària ha reaccionat a l'anunci de Gazprom assegurant que els abonats tenen garantida l'arribada de gas almenys durant un mes.

A més, ha defensat que Bulgària està complint amb les condicions que marca el contracte signat amb Gazprom. I ha afegit que el mecanisme de pagament proposat ara per Rússia suposa riscos significants per a Bulgària.


Borissov parla de "xantatge" rus

El primer ministre búlgar, Boyko Borissov, també ha acusat Gazprom d'incomplir el contracte, i ha denunciat que aturar el subministrament de gas rus és un "xantatge".

 


Sancions poloneses a 50 empreses i individus de Rússia

El govern polonès ha fet pública aquest dimarts una llista amb els noms de 50 companyies i individus russos amb interessos comercials a Polònia que seran objecte de sancions.

A les empreses afectades, entre les quals hi ha la filial polonesa de Gazprom, se'ls congelaran els fons i recursos econòmics. També se'ls cancel·laran els drets sobre accions i dividends.

Una tuberia de Gazprom a Sibèria
Una canonada de Gazprom a Sibèria (Reuters/Maxim Shemetov)

El mes de març, el president rus, Vladímir Putin, va anunciar que els contractistes estrangers de l'empresa estatal Gazprom "hostils a la Federació Russa" haurien de pagar el gas en rubles. La majoria d'estats de la Unió Europea (inclosos entre els països "hostils"), entre els quals Polònia i Alemanya, no van acceptar aquests termes.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut