Un vehicle blindat i soldats prorussos a Mariúpol
Un vehicle blindat i soldats prorussos a Mariúpol (Reuters/Stringer)

Rússia canvia l'estratègia a Ucraïna i concentra els esforços a l'est del país

S'espera una gran ofensiva militar de l'exèrcit rus en qualsevol moment al Donbass, on es concentren més tropes, tant russes com ucraïneses

RedaccióActualitzat

Els objectius militars a llarg termini del president rus, Vladímir Putin, a Ucraïna són incerts. Cada vegada sembla més evident la seva intenció de prioritzar i completar el control total de l'est del país.

Aquest canvi d'estratègia, ja sigui per optimitzar les tropes russes o perquè estan tenint derrotes militars, explicaria el replegament de les unitats de la capital, Kíiv, i del nord d'Ucraïna cap a Bielorússia i cap a Rússia.

Segons l'exèrcit ucraïnès, aquestes serien les mateixes forces que anirien a reforçar l'ofensiva russa a la província de Khàrkiv, a Mariúpol, i també al Donbass, on s'esperen nous atacs.

De moment, al sud-est d'Ucraïna, la convulsió s'intensifica. Mariúpol és una de les ciutats més arrasades. Qui pot, fuig del setge a peu o amb vehicle privat.

Aquest dimecres la Creu Roja va afirmar que havien estat un miler els que havien pogut arribar fins a Zaporíjia, més al nord. Centenars de persones han estat escortades en aquesta via de sortida, amb punt de trobada a l'altura de Berdiansk.

Segons denuncia l'alcalde de Mariúpol, els russos estarien utilitzant crematoris portàtils per desfer-se dels cossos i no tornar a deixar rastres de massacres com la de Butxa.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha parlat obertament d'un canvi tàctic de Moscou.

"Tenim informació que els militars russos han canviat de tàctica. A més, estan intentant ocultar la gent morta de carrers i soterranis del territori ocupat."

Les forces ucraïneses asseguren que, per la seva banda, estan contraatacant amb èxit des del nord i l'oest, i guanyant terreny en zones com Kherson.

Protestes d'ucraïnesos a la ciutat de Kherson davant d'efectius prorussos
Protestes d'ucraïnesos a la ciutat de Kherson davant d'efectius prorussos, a finals de març (Reuters)

 

Ofensiva imminent al Donbass

El Donbass és la regió on s'espera una gran ofensiva militar de l'exèrcit rus en qualsevol moment. Donetsk i Lugansk, autoproclamades independents i reconegudes pel Kremlin, són els punts més calents, ara com ara.

Probablement, les forces russes intentaran consolidar forces i material en les pròximes hores. Diverses agències de notícies citen canals prorussos de Telegram que informen que els estan arribant reforços, però no especifiquen d'on provenen aquests efectius. A més, també s'hi estan concentrant més tropes ucraïneses.

Mentrestant, continuen caient projectils tant en àrees sota control de les milícies prorusses com en zones controlades per l'exèrcit ucraïnès.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut