Cotxes destrossats a la ciutat d'Irpín
Cotxes destrossats a la ciutat d'Irpín (Reuters/Gleb Garanich)

La devastació que deixa la retirada de l'exèrcit rus, en imatges

Zelenski adverteix que les tropes en retirada estan deixant mines "per tot arreu"

Actualitzat

L'exèrcit rus deixa enrere ciutats destrossades. Irpín, als afores de Kíiv, és el punt més proper a la capital al qual ha arribat l'exèrcit rus. Ara se n'han retirat i torna a estar sota control ucraïnès, però hi queda un escenari devastat, on pràcticament cap edifici s'ha escapat dels combats.

Dos soldats caminen per un carrer d'Irpín, envoltats de destrucció (Reuters/Serhii Mykhalchuk)

Irpín va resistir la invasió i va bloquejar el camí a l'avanç de les tropes russes cap a Kíiv, però ha quedat una ciutat irreconeixible. Gairebé tots els edificis han estat destruïts. 

No és l'única ciutat dels voltants de Kíiv que ha quedat devastada. La ciutat de Makàriv ha estat recuperada per les forces ucraïneses, però els efectes dels bombardejos diaris són visibles a tota la ciutat.

Destrosses en un edifici residencial de Makariv
Destrosses en un edifici residencial de Makàriv (Reuters/Serhii Mykhalchuk)
 L'interioir d'una llar d'infants de Makariv, afectat pels bombardejos
L'interior d'una llar d'infants de Makàriv, afectada pels bombardejos (Reuters/Serhii Mykhalchuk)

Les imatges de destrucció es repeteixen en moltes altres ciutats que tornen a estar sota el control d'Ucraïna. A Borodianka, són poques les cases que han quedat dempeus.

Vista aèria edifici destrossat Borodyanka
Vista aèria d'edificis destrossats a la ciutat de Borodianka (Reuters/Maksim Levin)


El perill de tornar a casa

A mesura que les ciutats dels voltants de Kíiv tornen a estar sota control ucraïnès, moltes persones que havien fugit de casa seva hi comencen a tornar. Però el president Zelenski ha advertit que les forces russes en retirada dels voltants de Kíiv deixen mines pertot arreu, fins i tot al voltant de cases i cadàvers.

En el seu missatge diari a la població, ha advertit del gran perill que això representa per a la gent que pot anar tornant a la zona. Zelenski ha qualificat de "desastre complet" el que hi ha als voltants de la capital.

30 poblacions recuperades

Segons el govern d'Ucraïna, les forces militars del país han recuperat una trentena de poblacions de la regió que envolta la capital, Kíiv. N'ha informat el portaveu presidencial, Oleksii Arestóvitx, que ha afegit que encara queda molta lluita per davant, amb combats importants al sud i l'est del país. "No ens fem il·lusions", ha dit.

A més, Arestóvitx ha destacat que les tropes ucraïneses són capaces de mantenir la línia del front a l'est. El Ministeri de Defensa d'Ucraïna també ha informat que les tropes russes s'han retirat de l'aeroport Antónov de Hostómel, on han estat setmanes atrinxerades.

L'avenç ucraïnès encaixaria amb la declaració de Moscou de desistir en l'ofensiva a la regió de Kíiv per concentrar-se en l'est del país.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut