Flames a la torre de la televisió, aquest dimarts a la tarda (Reuters/Carlos Barria)
Una torre de televisió ha estat el primer objectiu de l'anunciat atac de Moscou sobre Kíev (Reuters / Carlos Barria)

Rússia ataca una torre de televisió a Kíev després d'instar els civils a deixar la ciutat

L'acció ha causat cinc morts i ha arribat després que Moscou anunciés un "atac de precisió" en punts estratègics i demanés als veïns que fugissin

Actualitzat

Rússia ha començat l'anunciat "atac d'alta precisió" contra objectius estratègics a Kíev, que ha arribat després que també hagi instat la població que viu a prop de centres de comunicacions a fugir.

De nit, mitjans com Nexta i The Kyiv Independent han informat de bombardejos en diversos barris de la ciutat. Segons aquest últim mitjà, també haurien arribat prop de l'aeroport internacional de la ciutat. 

El primer objectiu, però, ha estat un centre de telecomunicacions. Segons ha explicat el Ministeri de l'Interior ucraïnès, les forces russes han atacat una torre de televisió de la capital. L'acció ha causat cinc morts, segons han confirmat els serveis d'emergències del país en un comunicat.

Aquestes són les imatges de l'impacte. El primer vídeo l'ha difós Bazabazon via Telegram.

 

 

Fumera procedent del míssil a la torre de televisió a Kíev (Reuters/Carlos Barria)

El fum que ha aixecat l'atac a la torre es pot veure en aquest vídeo del moment posterior:


Tot i que la torre s'ha mantingut dreta, les emissions d'alguns canals públics han quedat interrompudes. El govern ucraïnès ha indicat que estaran fora de servei una estona. La subestació que subministra electricitat a la torre i el "hardware" televisiu han quedat danyats.

El cap de l'oficina del president ucraïnès ha manifestat a Twitter que l'atac ha estat amb un míssil, a la zona on hi ha el memorial de Babi Iar, que recorda les víctimes de l'holocaust. "Aquests bàrbars estan assassinant les víctimes de l'holocaust una altra vegada!", ha piulat.

 

L'assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnès Anton Gerashtxenko ha informat de l'atac amb un missatge a Telegram: "Els nazis de Putin acaben de bombardejar la torre de televisió."

 

Els bombers han hagut d'intervenir per apagar l'incendi que ha causat el míssil.

L'impacte del projectil rus a la torre de telecomunicacions
L'impacte del projectil rus a la torre de telecomunicacions (Reuters/MEDplus)
Un bomber apaga un incendi causat per l'atac a la torre
Un bomber apaga un incendi causat per l'atac a la torre (Reuters/Servei d'Emergències d'Ucraïna)
Destrosses en un edifici per l'impacte dels projectils a la torre de telecomunicacions
Destrosses en un edifici per l'impacte dels projectils a la torre de telecomunicacions (Reuters/Servei d'Emergències d'Ucraïna)


L'alcalde de Kíev, Vitali Klitstxko, ha explicat que la torre ha rebut l'impacte de dos projectils.

Unes hores abans, Klitstxko, havia admès que la situació s'estava complicant a la capital ucraïnesa i era "perillosa".

El municipi ha intensificat la defensa de la ciutat instal·lant-hi fortificacions i punts de control a les entrades. L'alcalde s'ha dirigit als ciutadans de la capital en un vídeo:

"A mesura que l'enemic s'acosta, la situació a Kíev es torna més perillosa. Els nostres combatents i les unitats de defensa territorial lluiten heroicament per la nostra terra. Estem reforçant la nostra defensa. S'estan instal·lant fortificacions i punts de control a les entrades de la ciutat. I insto tothom a mantenir la calma. Sisplau, no surtin tret que sentin una sirena d'atac aeri."

 

 

Les sirenes antiaèries han tornat a sonar a la ciutat amb la represa dels bombardejos per part de l'exèrcit rus, en aquest sisè dia de guerra.

Kíev ha reforçat la seguretat i ha posat barreres antitanc a les principals vies, sobretot en els accessos a edificis del govern. També s'han mobilitzat camions amb sorra i s'han preparat sacs a la pujada que porta a la seu de l'executiu, a la plaça de la Independència.

També es veuen unitats de soldats a peu per la ciutat. Les primeres patrulles de milicians han arribat al Maidan, el centre simbòlic de Kíev.

En una entrevista amb l'agència Reuters i la CNN, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat aturar els bombardejos a les ciutats ucraïneses per continuar negociant. En el mateix moment de l'entrevista hi ha hagut l'atac a la torre de telecomunicacions.

Zelenski ha conversat aquest dimarts per telèfon, durant mitja hora, amb el president dels Estats Units, Joe Biden, al qual ha demanat "aturar l'agressor al més aviat possible".
 

El comunicat rus: "Abandonin casa seva"

Rússia no ha trigat a fer efectiu l'avís d'atacs a Kíev. El Ministeri de Defensa rus ha emès un comunicat en què ha anunciat que prepara atacs d'"alta precisió" contra "centres tecnològics dels serveis de seguretat ucraïnesos" i altres punts estratègics. Per això ha demanat que s'evacuïn algunes zones de la capital:

"Instem els ciutadans implicats pels nacionalistes ucraïnesos en provocacions contra Rússia, així com als residents de Kíev que viuen a prop de centres de comunicacions, que abandonin casa seva."

En el text, el ministeri reitera que no vol ocupar territoris ucraïnesos, sinó que "es limiten a atacar i incapacitar quirúrgicament la infraestructura militar ucraïnesa". "No hi ha cap amenaça per a la població civil", insisteixen.

Tot i això, el president ucraïnès ha acusat Rússia aquest dimarts de cometre crims de guerra a Khàrkiv, la segona ciutat del país. Volodímir Zelenski denuncia que desenes de civils han mort en els bombardejos que hi ha llançat en les últimes hores l'exèrcit rus.

Al nord-est d'Ucraïna i a prop de la frontera amb Rússia, resisteix, però està completament encerclada, s'hi estan bombardejant interessos civils i, segons les últimes informacions, hi ha combats cos a cos en alguns barris.

Una barricada a Kíev
Una barricada a Kíev (Reuters/Jedrzej Nowicki)

Per Zelenski, però, la prioritat és Kíev, la capital, on la sensació és que el setge s'estreny:

"El terror pretén trencar la nostra resistència. Ara venen cap a la capital, després de passar per Khàrkiv. La defensa de la capital és avui la màxima prioritat de l'Estat. Ucraïna ha de fer tot el possible per aturar l'enemic a totes les nostres ciutats", ha assegurat.


300 tancs a la frontera amb Bielorússia

Mentre s'estreny el setge a Kíev, el servei d'intel·ligència del Ministeri de Defensa ucraïnès ha assegurat que hi ha prop de 300 tancs bielorussos a prop de la frontera entre Bielorússia i Ucraïna. Serien a uns 30 quilòmetres del territori ucraïnès.

La mateixa font, que cita l'agència Reuters, considera que Rússia prepara expressament una provocació per justificar l'entrada d'aquestes tropes en el conflicte.

Forces ucraïneses entrenant-se amb armament nou a Kíev, dilluns (Reuters/Gleb Garanich)
Forces ucraïneses entrenant-se amb armament nou a Kíev, dilluns (Reuters/Gleb Garanich)

I el comboi de tropes russes que es dirigeix cap a Kíev des de Bielorússia ja fa 60 quilòmetres de llargada.

Segons informa l'agència Reuters, un oficial de Defensa dels Estats Units ha considerat que Rússia s'ha vist obligada a replantejar-se l'estratègia a Kíev pels obstacles que hi ha trobat. "Una de les raons per les quals les coses semblen estancades al nord de Kíev és que els mateixos russos s'estan reagrupant, repensant i tractant d'adaptar-se als reptes que han tingut", ha manifestat.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut