Ruixen "La Gioconda" amb sopa per reivindicar el dret a una alimentació sana i duradora

Dues activistes del col·lectiu "Resposta alimentària" han volgut denunciar que "el nostre sistema agrícola està malalt"

RedaccióActualitzat

"La Gioconda", la pintura més coneguda del món per a molts, ha tornat a ser objecte d'una reivindicació.

Aquest diumenge al matí, dues ecologistes han tirat sopa al vidre blindat que protegeix l'obra de Leonardo da Vinci des de 2005 i el pany de paret que l'envolta.


De manera immediata, el Museu del Louvre ha activat una cèl·lula de crisi i la sala que allotja "La Gioconda" ha estat desallotjada per netejar-la.

Abans, però, mentre encara hi havia gent, treballadors del museu miraven d'amagar l'acció reivindicativa amb diversos plafons verticals, una mesura que no ha impedit que una persona continués gravant les imatges de l'atac a la "Monna Lisa", que de seguida s'han difós a través de les xarxes socials.

Després de llançar la sopa, de color taronjós, les dues activistes s'han tret la jaqueta i han mostrat una samarreta blanca en què es podia llegir "Resposta alimentària", el nom del col·lectiu que ha reivindicat l'acció mitjançant un comunicat en què denuncien que "el nostre sistema agrícola està malalt". 

"Què és més important, l'art o el dret a una alimentació sana i duradora?", cridaven les activistes i es pregunten en el comunicat, en què asseguren que la protesta d'aquest diumenge és l'inici d'"una campanya de resistència civil francesa que vol impulsar un canvi radical de la societat en l'àmbit climàtic i social".


Nata contra Da Vinci, sopa contra Van Gogh

No és la primera vegada que "La Gioconda" és objecte d'un acte vandàlic o reivindicatiu. L'últim va ser encara no fa dos anys, el maig de 2022, quan el vidre que la protegeix va rebre un pastís de nata

El 2009, un home va llançar una tassa de te contra la pintura i el 1974, quan estava exposada temporalment en el Museu Nacional de Tòquio, una dona va intentar ruixar-la amb un esprai vermell. Val a dir que en cap d'aquests casos el quadre va patir cap dany. 

L'octubre del 2022, la sopa ja va ser una arma reivindicativa, en aquest cas per part d'unes activistes de Just Stop Oil, que van llançar sopa de tomàquet contra el vidre que protegeix "Els gira-sols", de Vincent van Gogh, exposats a la National Gallery de Londres abans d'encolar-se a la paret mentre cridaven "Què val més, l'art o la vida?"

Una altra obra de Van Gogh, "El sembrador", també va ser atacada, a Roma, per uns altres activistes climàtics, el novembre de 2022, l'endemà que dues activistes s'enganxessin al marc de "Las Majas" de Goya en el museu del Prado.

Uns dies abans, a Berlín, van llançar puré de patates contra un quadre de Monet; i, a la Haia, van intentar llançar salsa de tomàquet contra "La noia de la perla", de Vermeer.

 

ARXIVAT A:
ArtFrançaMuseusCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut