El quadre és una de les pintures més reconegudes de Vermeer

"La noia de la perla" de Vermeer, atacada per activistes climàtics en un museu de la Haia

Dos activistes s'hi han enganxat amb cola i hi han intentat vessar salsa de tomàquet, en una nova acció per denunciar la crisi climàtica

Si la primera víctima de la campanya engegada fa uns dies per activistes climàtics van ser "Els gira-sols" de Van Gogh, la darrera ha estat "La noia de la perla", de l'artista holandès Johannes Vermeer.

Ha passat aquest dijous al museu Mauritshuis, a la Haia, als Països Baixos. Dos activistes contra el canvi climàtic s'han enganxat amb cola al famós quadre. També hi han intentat vessar salsa de tomàquet.

Un dels protagonistes del vídeo, que s'ha difós a les xarxes, deia que "estem destrossant el futur dels nostres fills".

 

La pintura tenia una coberta de vidre i, malgrat l'acció, no ha estat danyada. La policia neerlandesa ha confirmat que ha detingut tres persones acusades "d'atac obert contra béns artístics".

"La noia de la perla" és una de les obres mestres de Vermeer, pintada entre el 1665 i el 1667.


De Monet al rei Carles III

Els activistes detinguts aquest dijous portaven samarretes de la plataforma britànica Just Stop Oil, el grup que fa uns dies va començar aquesta campanya per acabar amb l'ús d'energies fòssils i reivindicar la lluita contra el canvi climàtic, amb diferents obres d'art com a protagonistes.

A les xarxes socials, però, Just Stop Oil no ha reivindicat, per ara, aquesta acció a la Haia.

Entre els últims atacs dels darrers dies, hi ha el que van fer dos simpatitzants del grup alemany Letzte Generation, que van llançar puré de patates contra un quadre del pintor impressionista francès? Claude Monet exposat al Museu Barberini de Potsdam, a prop de Berlín.

I qui també va rebre va ser la figura de cera del flamant rei del Regne Unit, Carles III, amb l'impacte d'un tros de pastís a la cara.

Abans d'empastifar la figura, un dels activistes es va fer ressò de les paraules d'un discurs de finals del 2019 del rei britànic, aleshores príncep de Gal·les, subratllant que els joves de la generació dels seus nets "demanen acció immediata i no només paraules".

 

Anar al contingut