Robatori al monestir de Poblet: investiguen un assalt a l'Arxiu Tarradellas

La incursió va ser durant el cap de setmana en una zona on hi ha objectes i documents de l'expresident de la Generalitat, però per ara el personal de l'arxiu no ha trobat a faltar res

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'assalt en un dels edificis que formen el monestir de Poblet, a la Conca de Barberà. Els fets haurien passat aquest cap de setmana.

Aquest dilluns al matí el personal de l'arxiu i els Mossos han estat treballant per intentar determinar l'abast de la incursió. Per ara no s'ha trobat a faltar cap objecte ni document.

El monestir presentara dimecres la denúncia pels fets després que els treballadors de l'arxiu s'hagin adonat del robatori aquest dilluns al matí.

L'abat Octavi Vilà ha explicat a TV3 que, en arribar a la feina, una treballadora ha trobat indicis que algú hi havia entrat per una de les finestres del darrere.

Al tercer pis, que és on hi ha la documentació, han vist com s'havia tret alguna porta per posar-la davant de les alarmes i neutralitzar-les. Un armari ignífug, tancat amb clau, "s'havia obert per un costat i hi havia molta documentació a terra". 

Com que els lladres van fer un escampall d'objectes per terra, la policia científica i el personal de l'arxiu han hagut de determinar si havia desaparegut res.

La policia científica ha recollit proves a l'edifici (TV3)

A l'armari en qüestió hi havia objectes personals del president de la Generalitat Josep Tarradellas, però no els documents més importants de l'arxiu.

Alguns dels objectes destacats, com el passaport de Tarradellas i el document d'identitat de la seva dona, s'ha pogut comprovar a simple vista que eren a terra, però calia revisar les carpetes per comprovar els documents.

La resta d'arxivadors no presenten cap signe que s'hagin manipulat, ni els llocs on treballen les arxiveres. "És com si anessin directament a aquest armari", explica l'abat. En qualsevol cas, puntualitza que tota la documentació està digitalitzada i no es tractaria d'una pèrdua arxivística sinó de valor sentimental.

"Semblava una bretolada, però ens ha sorprès força que anessin a un lloc tan concret i amb tantes precaucions; esperem que la policia ho aclareixi", diu l'abat.

Feia 30 anys que el monestir no patia un robatori.


Van saltar la muralla

Els lladres van entrar per la façana de darrere. Pel que sembla devien entrar per la muralla del monestir després de saltar per la carretera. "Pels primers indicis sembla que era algú que sabia on anava" i que hi devia haver poc trànsit a la carretera, detalla.

El màxim responsable del monestir també ha explicat que la central d'alarmes va enviar un avís la matinada de dissabte a diumenge, però la responsable de l'equipament la va reactivar i no va sonar als pisos superiors.

Així, podria ser que es tractés d'una falsa alarma o bé que els lladres aconseguissin entrar i neutralitzar els següents dispositius d'alerta. El monestir ja treballava per ampliar el sistema de videovigilància també en aquesta zona.

El personal de l'arxiu s'ha adonat de la incursió aquest dilluns (TV3/Núria Sabaté)


Un arxiu molt valuós

Al palau de l'Abat de Poblet s'hi conserva un important patrimoni documental, fruit, en primer lloc, de l'exercici de la seva activitat monàstica, però també com a dipositant de fons generats durant el segle XX per personalitats i entitats rellevants per a la història de Catalunya.

El palau conserva l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, del president Tarradellas (Poblet.cat)

Entre els fons dipositats a l'arxiu del monestir destaquen els del president de la Generalitat Josep Tarradellas i Joan (1931-2001), el del general Domènec Batet (1890-1990) o el d'Antoni Andreu Abelló (1939-1995), entre molts altres.

També hi ha una còpia microfilmada de l'arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli referent a les possessions catalanes.

L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià acull tota la documentació que Tarradellas va anar recopilant durant els vint-i-tres anys que va estar a l'exili i fins a la seva mort, a Barcelona, el 1988.

L'arxiu, que es va constituir el 1981 i que des d'aleshores ha incrementat els fons amb més de seixanta donacions, és una eina essencial per conèixer la vida i la trajectòria personal i política de Tarradellas.

A més, també ha esdevingut imprescindible per estudiar la guerra civil a Catalunya, la violència del període revolucionari encetat el juliol del 1936, l'exili català que segueix la pèrdua de la guerra i la transició a Catalunya.

ARXIVAT A:
PolicialMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut