Rivera es troba amb Sánchez a La Moncloa amb voluntat de "liderar l'oposició"
Albert Rivera, segon líder polític citat per Pedro Sánchez a La Moncloa (EFE)

Rivera ofereix a Sánchez els vots de Ciutadans per aplicar el 155 a Catalunya

El president de Cs promet una oposició "ferma" però "lleial als espanyols", i ofereix quatre pactes d'estat que "no tenen ideologia"

Juli RodésActualitzat

Albert Rivera ha ofert els diputats i senadors de Ciutadans al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Durant la reunió que tots dos han mantingut a La Moncloa, el líder del partit taronja també ha reiterat la seva voluntat de fer una oposició "ferma", però "amb sentit d'estat".

"He transmès a Sánchez la nostra posició ferma i la voluntat de liderar una oposició ferma, per controlar i vigilar aquest govern que es formarà entre el PSOE i Podem, però també lleial als espanyols i amb sentit d'estat."

"Una oposició sense motxilles, sense complexos, lliure, sense corrupció i amb futur. Que ofereix als espanyols la garantia de protegir-los dels excessos del govern que neixi d'aquest acord. Protegir-los contra les pujades d'impostos i protegir també la Constitució i la igualtat entre tots els espanyols."


Una oposició, ha afegit, perquè "passi el que passi amb aquest govern, duri el que duri, quan passi aquest govern Espanya estigui forta i pugui seguir mirant endavant i al futur".

 

 

Rivera, que ja havia explicitat la seva voluntat de liderar l'oposició aquesta legislatura, ha explicat el contingut de la conversa amb Sánchez, que ha durat menys d'una hora, durant una roda de premsa a La Moncloa.

Ha començat assenyalant les dues grans discrepàncies amb Sánchez: la política territorial i la política econòmica.

En matèria territorial, Rivera ha parlat exclusivament de Catalunya, on considera que "cal vigilar, controlar i aplicar la Constitució" i on ha defensat, una vegada més, la necessitat de tornar a aplicar-hi l'article 155.

"Considerem que sí, que s'ha d'aplicar el 155 per al primer pas, que és requerir a Torra que digui que acatarà, complirà i farà complir la Constitució."

"Estem farts de veure com els CDR tallen carreteres i autopistes a Catalunya. Farts de veure com els Mossos d'Esquadra se sotmeten a l'arbitrarietat de Torra i no a la Constitució. Farts de veure com la televisió pública a Catalunya ataca l'oposició i la majoria de catalans i la resta d'espanyols. Farts de veure com es manipula i es pengen estelades a les escoles."

"Creiem que cal requerir Torra, president autonòmic i màxim representant ordinari de l'Estat, per aplicar la Constitució."

"És conegut que el govern és contrari a aquesta posició, però vull deixar clar aquí, a La Moncloa, a la primera reunió que hem tingut aquesta legislatura, Ciutadans, malgrat les discrepàncies i d'estar a l'oposició, pel bé d'Espanya i amb sentit d'estat, que si cal aplicar la Constitució, Sánchez pot comptar amb els 57 escons de ciutadans i els senadors del nostre grup parlamentari al Senat."

 

 

La segona gran discrepància --"som antagònics", ha dit Rivera-- és en matèria econòmica, centrada en la política fiscal.

"El PSOE vol esprémer a impostos les famílies. Va amagar la pujada d'impostos massiva de gairebé 26.000 milions d'euros durant la campanya electoral i fins i tot ens va dir mentiders, però està demostrat que apujaran l'IRPF i el dièsel, i mantindran l'impost de successions."

"En matèria impositiva discrepem profundament. Per això vigilarem i controlarem des del Parlament que Sánchez i Iglesias no espremin a impostos les famílies espanyoles."


Més enllà d'aquestes discrepàncies, Rivera ha defensat la necessitat d'arribar a pactes d'estat sobre "quatre matèries que no tenen ideologia, que la ideologia es diu Espanya i interès general": educació, despoblació, immigració i lluita antiterrorista.

 

 

El president de Cs ha estat el segon cap de llista rebut per Sánchez, que aquest dilluns va obrir la ronda de contactes amb el cap de l'oposició, Pablo Casado.

Casado també va deixar clar a Sánchez que no facilitarà la seva investidura i, com Rivera, va prometre que el Partit Popular exercirà "una oposició forta, ferma però responsable".

A més, li va demanar al líder socialista "que no depengui dels independentistes" per governar. I amb aquest mateix argument, fins i tot, va demanar a Cs que s'abstingui, si cal, per impedir-ho. Per responsabilitat, com van fer per permetre la investidura de Mariano Rajoy ara fa tres anys.


Rivera a Casado: "Abstenir-me, un acudit"

Aquest matí, abans d'anar a La Moncloa, durant la seva intervenció al fòrum Nueva Economía per presentar la candidata de Cs a l'alcaldia de Madrid, Begoña Villacís, Rivera ja ha respost a Casado dient que la petició d'abstenir-se li semblava "un acudit".

 

 

També ha vaticinat que el govern de Sánchez s'enfonsarà, com el PP, i ha apel·lat a l'"obligació moral" de preparar un govern alternatiu:

"Nosaltres no som aquí per corregir l'incorregible, que és Sánchez. Som aquí per vigilar, controlar i, sobretot, quan aquest govern s'ensorri, perquè s'ensorrarà, hi ha d'haver una alternativa forta. Perquè si el PP s'ensorra i aquest govern s'ensorra, en mans de qui queda Espanya? Dels populismes, dels separatistes? O d'un govern de Ciutadans? És una obligació moral armar un projecte alternatiu."


 

ARXIVAT A:
Albert RiveraPedro SánchezCsPSOEEleccions 28A
Anar al contingut