Les Terres de l'Ebre i comarques de Tarragona, les més perjudicades per la DANA

Protecció Civil i Bombers de la Generalitat fan una crida a evitar desplaçaments innecessaris i respectar els tancaments d'accessos

RedaccióActualitzat

Les Terres de l'Ebre han estat la zona més perjudicada aquest dimarts per l'efecte de la DANA, la depressió aïllada en nivells alts, també coneguda com a gota freda, que està situada sobre la península Ibèrica.

Les tempestes fortes s'han desplaçat cap al nord i també han causat inundacions al Camp de Tarragona i, en menor mesura, el litoral de Barcelona.

Les pluges i la llevantada han entrat amb força a Catalunya pel sud a primera hora i les Terres de l'Ebre n'han notat els efectes.

S'han tallat diverses carreteres, com l'N-340 a Tarragona, i els bombers han hagut de rescatar diversos conductors, com aquest de l'Ametlla de Mar. 

 

Fins a les 8 del vespre d'aquest dimarts, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 539 trucades relacionades amb incidents causats pel temporal de pluja i vent. Les acumulacions d'aigua són les que han generat més rebombori, sobretot a la meitat sud del país. 

La pluja continuada i generalitzada a tot el país ha fet que arribessin al 112, 426 incidències relacionades amb les pluges i 113 contingències per les fortes ventades.
 

Possible tornado a l'Ametlla de Mar

L'acció d'un fenomen semblant al tornado ha causat danys i ha  arrencat arbres de grans dimensions a l'Ametlla de Mar. La mànega, que s'hauria format durant l'acció del DANA, hauria entrat de mar cap a terra a la zona de la urbanització de Roques Daurades.

Posteriorment, s'hauria dirigit cap a l'interior per la partida del pla de la Barrera fins arribar prop de la zona de l'antiga N-340, a uns sis quilòmetres del nucli urbà. 

Porta de ferro arrencada en un jardí arran del pas d'un possible tornado a l'Ametlla de Mar
Porta de ferro arrencada en un jardí arran del pas d'un possible tornado a l'Ametlla de Mar (ACN/Cinta Cañagueral)

Jordi Gaseni, alcalde de l'Ametlla de Mar, ha assegurat que l'acció del tornado ha deixat danys en estructures com tanques o jardins d'habitatges. La força de la mànega ha arrencant portes i les ha llançant a centenars de metres.

També ha arribat a tombar totalment pins "gairebé monumentals", ha apuntat el batlle i arbres de grans dimensions, alguns molt a prop de camins i vials rurals. L'episodi ha obligat a mobilitzar vuit efectius de la brigada municipal. 

Pi arrencat de soca-rel a l'Ametlla de Mar
Pi arrencat de soca-rel a l'Ametlla de Mar (ACN/Jordi Gaseni)

Encara a les comarques tarragonines, poc abans de les deu del matí, ha quedat tallada la carretera TV-3421, entre la Sénia i Roquetes, a causa del desbordament d'un barranc.

 

Crida a evitar els desplaçaments

Els Bombers de la Generalitat i Protecció Civil ha demanat a la població evitar desplaçaments que no siguin estrictament necessaris i que es respectin els tancaments d'accessos a causa del temporal. El Procicat ha tancat l'alerta pel vent però manté la de les pluges. 

Consulta aquí la informació actualitzada sobre les incidències a la xarxa viària.

Tarragona activa l'alerta pel risc d'inundacions

Agents de Protecció Civil i de la Guàrdia Urbana de Tarragona han treballat durant tot el dia per fer front a les destrosses derivades del temporal i la intensa pluja. 

L'Ajuntament ha activat el Pla d'Actuació Municipal en fase d'alerta pel risc d'inundacions. S'han tallat els accessos a la platja de l'Arrabassada i al Serrallo, on els operaris s'han afanyat a netejar el pont inundat.

Davant de la previsió meteorològica, també s'han tallat tres carrers del polígon industrial Francolí, la rambla de Ponent del barri de Campclar i els ponts d'accés al centre comercial Carrefour de les Gavarres. En aquest punt, dos vehicles han quedat atrapats. Els conductors, però, no han resultat ferits.

Alguns usuaris s'han queixat de la falta d'actuacions per evitar unes inundcions que es repeteixen cada vegada que plou amb intensitat. 
 

Sense classes i amb carrers inundats

A Santa Bàrbara, al Montsià, a primera hora s'ha inundat un barranc de la part baixa del poble –que ja acostuma a inundar-se quan hi ha pluges fortes–, fet que ha provocat riuades pels carrers de la població.


La pluja caiguda en aquesta zona ha deixat sense classes els alumnes de secundària del Godall i la Galera, que aquest dimarts no s'han desplaçat fins a l'institut de Santa Bàrbara.

Així ha quedat aquest carrer de Santa Bàrbara després del pas de la riuada (TV3)
Sembla que la riuada no ha causat danys de consideració (TV3)

La pluja també ha obligat a suspendre les classes a Alcanar, on de tota manera els centres estan oberts per si cal atendre algun infant. I al Poblenou del Delta també s'han hagut de suspendre perquè les mestres del centre, al qual assisteixen dotze infants, no hi han pogut arribar.

A Alcanar, i també a Mas de Barberans, a dos quarts de deu del matí ja s'havien superat els 100 mil·límetres de precipitació; al migdia havien arribat als 110 mm.

Els registres més abundants, a Tortosa, el Perelló i Tivissa, s'han acostat als 200 mm.

Al migdia, el Perelló ja superava els 150 mm i els Alfacs, els 140 mm. A Aldover se n'havien acumulat més de 120 i a l'Aldea, més de 110.


Rècord a l'Observatori de l'Ebre

De fet, a un quart d'onze, l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, a tocar de Tortosa, ha anunciat que havia registrat la tercera xifra més alta de precipitació de la seva història: 163 mm.


La pluja també ha tallat la carretera C-12, on un cotxe ha quedat atrapat, a Tortosa, i també la TP-3311, entre Santa Bàrbara i la Galera.

Retirada d'un dels vehicles atrapats per la pluja a Tortosa (TV3)
La pluja ha immobilitzat dos camions a Tortosa (TV3)

A la capital del Baix Ebre, fins a les 7 del matí els bombers han hagut de rescatar tres persones de vehicles que havien quedat immobilitzats en zones inundades a la carretera antiga de València, on han quedat atrapats un cotxe i dos camions.


Encara a Tortosa, al nucli de Vinallop hi ha caigut una forta pedregada.

Pedregada a Vinallop, a Tortosa (TV3)
La pedregada ha deixat gruixos considerables (TV3)

També, cap al migdia, a Tivissa, s'hi ha acumulat pedra en algunes teulades.


I al Perelló, on se n'ha arribat a acumular força.


En aquesta població, abans de dos quarts de dotze ja s'acumulava força aigua en alguns carrers.


A mig matí, l'aigua acumulada per la pluja també complicava la circulació als carrers de l'Aldea.


Passats dos quarts de deu del matí, la policia portuària ha anunciat el tancament de l'accés al passeig de l'escullera del port de Tarragona.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut