Revetlla de Sant Joan: 1,8 milions de coques artesanes i més petards que l'any passat
Una filera de coques de Sant Joan acabades de sortir del forn a la pastisseria Lis de Barcelona (ACN)

Revetlla de Sant Joan: 1,8 milions de coques artesanes i més petards que l'any passat

La previsió del Gremi de Pastisseria de Barcelona creu que l'efecte del pont pot ser "més beneficiós" per a les pastisseries de fora de la capital catalana

RedaccióActualitzat

El Gremi de Pastisseria preveu que els catalans menjaran un 3% més de coques que l'any passat, gràcies al fet que Sant Joan cau en dilluns i, per tant, s'allarga el cap de setmana. En concret, la previsió és vendre 1,8 milions de coques artesanes, algunes de ben originals. Els venedors de petards també esperen despatxar-ne més que l'any passat.

La previsió del Gremi de Pastisseria de Barcelona creu que l'efecte del pont pot ser "més beneficiós" per a les pastisseries de fora de la capital catalana. Segons el Gremi, els preus es mantindran entre els 16 i els 35 euros, en funció de la mida i del farcit, tot i la pujada del preu del pinyó.

La coca més venuda tornarà a ser la de brioix farcida de crema, seguida de la coca de llardons de full i la de brioix amb fruita.

 

Dos pastissers preparant coques de Sant Joan a l'obrador de la pastisseria Lis de Barcelona (ACN)

 

Elaborar una coca de Sant Joan porta unes sis hores de feina, des que es comença a fer la massa fins que es cou. La meitat d'aquest temps és perquè la massa fermenti. Els ingredients que no hi poden faltar són els pinyons, ous frescos i llet fresca per fer la crema i la mantega extra.
 

Origen de Sant Joan

La festa de Sant Joan no té un origen definit, tot i que se sap que obeeix a ritus pagans. S'explica que en la nit més curta de l'any, el sol era el convidat d'excepció, i d'aquí l'arrodoniment originari de la coca, un cercle perfecte amb un forat al mig que emulava el gran astre.

En un primer moment, l'ingredient bàsic era la pasta de pa adobada amb oli, ous i sucre, una massa cuita i amb pinyons com a ornament essencial. Amb l'aparició dels mestres pastissers, les formes van anar variant fins a arribar a l'actual i es van introduir nous ingredients com a ara la cirera, el poncem i tota mena de fruites confitades.

 

Petards

Coets, cebetes i fonts de colors són els petards estrella d'aquest Sant Joan. Els més de 1.300 establiments i parades autoritzades a tot Catalunya van experimentar un increment d'afluència de gent, aquest dissabte, el primer dia de vacances escolars. S'espera que les vendes s'animin encara més hores abans de la revetlla.

La venda de petards torna a repuntar, després d'anys en què el consum va caure significativament a causa de la crisi. El sector calcula que ara venen el 75% del que comercialitzaven abans del 2008.

 

Un nen observant el mostrador d'una botiga de petards els dies previs a la revetlla de Sant Joan (ACN)

 

Des de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya destaquen que han aconseguit estabilitzar les vendes i anar remuntant d'any en any. Els petards de gran potència es continuen situant entre els més venuts, tot i que a dia d'avui destaca la tendència de la pirotècnia de colors.

El sector preveu que les compres experimentin un lleuger creixement, al voltant del 3% respecte a l'any passat, en què es van facturar 17 milions d'euros.

Des de Protecció Civil recorden que els menors de 12 anys tenen prohibit manipular petards.

 

En cas de cremades, els experts apunten que el primer que cal fer és refredar amb aigua els teixits lesionats.

ARXIVAT A:
Sant Joan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut