EN DIRECTE | Reunió del govern amb la petició de l'estat d'alarma sobre la taula
El govern reuneix el consell executiu de forma extraordinària (Presidència/Jordi Bedmar)

El govern acorda demanar l'estat d'alarma i aplicar el toc de queda a Catalunya

Es declararà un toc de queda nocturn, i si les dades de contagis no milloren, més restriccions a la mobilitat

RedaccióActualitzat

El govern ha acordat aquest divendres demanar al govern espanyol que decreti l'estat d'alarma per a Catalunya. Ho ha decidit en un consell executiu extraordinari aquest divendres a la tarda per controlar una situació epidemiològica que no millora.

El Procicat es reunirà aquest dissabte d'urgència per poder prendre mesures com el toc de queda nocturn, un cop el govern espanyol aprovi l'estat d'alarma al consell de ministres.

El govern català se suma així al reguitzell de demandes que han començat aquest divendres a la tarda amb el lehendakari Iñigo Urkullu i que han secundat altres comunitats de diferents colors polítics.


Descentralitzat i sota comandament de la Generalitat

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó han comparegut en roda de premsa per explicar la decisió després del consell executiu.

Aragonès ha dit que és necessari un estat d'alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l'única autoritat competent i assumeixi totes les responsabilitats. I insisteix que aquest estat d'alarma és diferent del que al març va decretar unilateralment el govern espanyol.

Meritxell Budó i Pere Aragonès durant la reunió de govern amb els grups parlamentaris
 


Limitació de la mobilitat nocturna

La Generalitat convocarà un Procicat d'urgència, probablement aquest dissabte, per prendre noves mesures. S'aplicarà una limitació a la mobillitat nocturna, i si les dades de contagis no milloren, més restriccions a la mobilitat.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que confia que el govern espanyol mourà peça ja dissabte per reunir immediatament el Procicat, que determinarà l'horari del toc de queda, encara per concretar. L'estàndard és aplicar-ho de les 11 de la nit a les 6 del matí.

L'estat d'alarma permet, segons Aragonès, aplicar mesures que amb la normativa actual hi ha dificultats per aplicar, per exemple, perquè han de passar per una ratificació judicial per l'afectació de drets fonamentals.

"La resta de mesures continuen en vigor. I són des d'un posicionament des del criteri epidemiològic, sanitari. I hi hem de donar tot el suport polític", ha dit Aragonès.
 

Converses amb Illa

Aragonès ha explicat que avui ha parlat amb el govern espanyol "diverses vegades" i que li han garantit que la Generalitat tindrà el comandament. L'executiu espanyol també ha assegurat que resoldrà les sol·licituds de les autonomies "amb la màxima celeritat".

"He parlat amb Sánchez i Illa en la línia que la proposta que fem ha de recollir que el comandament ha d'estar a Catalunya. La resposta ha estat positiva."


Aquest és l'acord de govern que demana l'aplicació de l'estat d'alarma:


Sobre per què no han sol·licitat l'estat d'alarma abans, tal i com han fet altres comunitats, Aragonès ha dit que han volgut "fer-ho bé" i adoptar un acord de govern.

Després de l'acord, el govern s'ha reunit amb els grups parlamentaris per abordar la situació. "Volem estar al màxim d'acompanyats", ha dit el vicepresident.

Per la seva banda, la consellera Meritxell Budó ha demanat una actitud que permeti al màxim reduir la mobilitat i la interacció social.
 

Peticions d'estat d'alarma

Aquest divendres a la tarda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat que es declari l'estat d'alarma a tot Espanya.

A més d'Euskadi, han demanat l'estat d'alarma Extremadura, Astúries, La Rioja, Melilla i Navarra després que Sánchez hagi avisat, aquest divendres al migdia, que a les comunitats que arribin al nivell 4 d'alerta s'hauran d'aplicar "mesures excepcionals", que poden requerir la declaració d'aquesta mesura.

El govern espanyol ha decidit donar "una mica de temps" a les autonomies per veure quantes decideixen sumar-se a la petició de l'estat d'alarma per endurir les restriccions de mobilitat.

Abans del consell executiu, els consellers de JxCat s'han reunit i s'han posicionat a favor de l'estat d'alarma per poder aplicar el toc de queda. Una opció a l'hora d'aplicar-lo és permetre la reobertura de bars i restaurants, tal com apuntava aquest dijous el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

Budó ja havia demanat aquest divendres al matí a La Moncloa que "concretés" la seguretat jurídica amb la qual el govern pot aplicar el toc de queda.

Pere Aragonès es dirigeix a la reunió del consell executiu extraordinari amb el conseller d'Educació Josep Bargalló
Pere Aragonès es dirigeix a la reunió del consell executiu extraordinari amb el conseller d'Educació Josep Bargalló (Rubén Moreno/Presidència)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia donat abans l'autoritat a les comunitats autònomes, però sense concretar si calia aplicar l'estat d'alarma de manera prèvia.

L'estat d'alarma l'ha de declarar el Consell de Ministres, mentre que el Congrés només ha de donar el vistiplau en cas que es vulgui prorrogar més enllà dels 15 dies inicials.

Risc de brot a més de 636 punts

A Catalunya, la setmana que ve es començaran a veure els efectes que han tingut les últimes mesures, com el tancament de bars i restaurants, i, en funció d'això, se'n prendran de noves.

Les últimes 24 hores s'han notificat 5.000 casos positius més a Catalunya, i l'índex de rebrot ja és de 636 punts, quan hauria d'estar per sota de 100.

 

 

Un índex que s'ha multiplicat per tres des de principis d'aquest mes d'octubre. I això no es frenarà fins que es redueixi la velocitat de contagi, que aquest divendres ja s'enfila fins a 1,46, és a dir, que, de cada 100 persones positives de Covid, se'n contagien 146 més.

Pla tancat d'un home fent-se la prova PCR amb un tècnic sanitari al pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, el 17 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
Un home fent-se la prova PCR amb un tècnic sanitari al pavelló de l'Oli de les Borges Blanques (ACN)
ARXIVAT A:
Toc de quedaGeneralitat de CatalunyaCoronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut