País Basc, Astúries, Extremadura, La Rioja, Navarra i Melilla demanen l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

La compareixença del lehendakari Iñigo Urkullu a primera hora de la tarda demanant l'aplicació de l'estat d'alarma ha provocat un seguit de reaccions d'altres comunitats autònomes en el mateix sentit.

Després del País Basc, el president del principat d'Astúries, el socialista Adrián Barbón, i el també socialista Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura, han anunciat que sol·licitaran al govern de Pedro Sánchez la declaració d'estat d'alarma per aplicar un toc de queda davant la situació generada pel coronavirus.

La ciutat autònoma de Melilla també ha demanat per escrit al govern espanyol l'aplicació de l'estat d'alarma.

La Rioja s'ha afegit a la petició de l'estat d'alarma a mitja tarda. Ho fa el dia que ha registrat 228 nous positius per Covid, la xifra de contagis més alta registrada fins ara a la regió. La presidenta d'aquesta comunitat, Concha Andreu, ha sol·licitat al govern de Sánchez la declaració de l'estat d'alarma "amb comanament i gestió des del govern de la Rioja i de manera coordinada al conjunt de l'Estat".

A la petició d'estat d'alarma s'ha afegit a última hora de la tarda Navarra. L'executiu foral vol disposar de cobertura legal per poder adoptar mesures més restrictives de les actuals. Segons ha dit la presidenta Navarra, la socialista María Chivite, una mesura de l'abast de l'estat d'alarma "s'ha d'adoptar en el marc d'un consens entre les comunitats autònomes i el govern d'Espanya".

A Madrid han anunciat noves restriccions, que entraran en vigor demà, però no han plantejat ni el toc de queda ni l'estat d'alarma. Els establiments comercials i els bars estaran tancats entre les 12 de la nit i les 6 del matí.

Castella i Lleó, el País Valencià i Andalusia volen aplicar el toc de queda nocturn de manera immediata. Com que no hi ha estat d'alarma, han d'esperar que un jutge ho avali.

El president de Castella-la Manxa. Emiliano García-Page reunirà dissabte els seus consellers i està previst que també acordin demanar a Pedro Sánchez la declaració de l'estat d'alarma.  

Mesures restrictives més severes

Urkullu ha justificat la petició de l'estat d'alarma per "l'escalada de casos positius que es registren els últims dies" i per "l'alta probabilitat" que sigui necessari adoptar mesures restrictives més severes en les pròximes setmanes. En les últimes hores, el Tribunal de Justícia del País Basc ha tombat la mesura que limitava les trobades a un màxim de sis persones, en considerar que "vulnera drets fonamentals". En la interlocutòria es feia constar que aquests drets només poden quedar restringits en un estat d'alarma, però no per una llei autonòmica.

La petició que fa el País Basc, ha dit Urkullu, hauria d'afectar el conjunt de l'estat "i que faculti els presidents de les comunitats per a la seva gestió".

Astúries tanca Oviedo, Gijón i Avilés

L'executiu asturià ha ordenat el tancament perimetral de les ciutats d'Oviedo, Gijón i Avilés i ha demanat al Tribunal Superior de Justícia una valoració jurídica per poder establir el toc de queda a tot el territori del principat entre la mitjanit i les sis del matí.

El president asturià ha justificat aquestes mesures per la "força inusitada" amb que la segona onada de la pandèmia està afectant la regió. Dijous aquesta comunitat va notificar 323 nous contagis de la Covid, un nou rècord en el registre diari de casos des del mes de març.

19.851 nous positius

Les comunitats autònomes han notificat aquest divendres al Ministeri de Sanitat 19.851 nous casos de Covid-19, 8.293 casos diagnosticats les últimes 24 hores.

Madrid, amb 2.027 nous casos, encapçala la llista de comunitats amb més casos nous, seguida de l'Aragó, amb 1.187, el País Basc amb 920, i els 888 nous casos de Covid de Catalunya.

 

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaEstat d'alarmaCoronavirus País Basc
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut