Marques a terra i una mestra donant indicacions aquest dimarts, al pati d'una escola (Reuters / Stephane Mahe)

Retorn a l'escola a França: marques al pati, menys alumnes i mestres amb mascareta

Més d'un milió d'alumnes tornen a classe després de dos mesos a casa pel coronavirus, una reobertura gradual que els sindicats d'ensenyament consideren prematura

Irene Vaqué ReigActualitzat

Milers d'escoles d'infantil i primària franceses han començat a rebre alumnes aquest 12 de maig, després de prop de dos mesos tancades per la crisi del coronavirus. El retorn es fa de forma gradual i voluntària, encara que s'han fixat uns criteris perquè no es pot donar cabuda a tots els infants i es vol prioritzar els alumnes d'entorns més desafavorits o amb més dificultats.

La tornada és progressiva i es preveu que arribi als 1,5 milions d'estudiants aquesta setmana, dels 6,7 milions que hi ha en tota a les escoles de primària. Fins dijous no ho podran fer els de París i Ille-de-France, la regió que engloba la capital.
 

Les famílies tenen llibertat per decidir si porten els fills a l'escola o bé si continuen fent ensenyament a distància.

Dilluns que ve es començaran a incorporar els alumnes de secundària a aquells departaments que han estat classificats amb color verd, és a dir, els que poden avançar més ràpid en la desescalada.

Anelles de colors per separar els alumnes en arribar a l'escola (Reuters/Stephane Mahe)

 

Quines mesures de prevenció s'han pres?

Per minimitzar el risc de contagi, s'ha dissenyat un protocol sanitari per a les escoles. S'ha reduït fins a 15 el nombre màxim d'estudiants per classe, 10 en el cas de les aules d'infantil, de 3 a 5 anys. També es renten les mans sovint.

Desinfecció de mans a l'entrada de l'escola (Reuters / Stéphane Mahe)

 

És obligatori l'ús de mascareta per part del personal docent a l'aula i en totes les situacions en què no es pugui garantir la distància de seguretat. En el cas dels estudiants, està prohibida per als de parvulari. No es recomana als de primària, tot i que n'hi ha de disponibles perquè se les posin si presenten símptomes de Covid-19.

Els mestres s'encarreguen de vigilar que es mantingui la distància de seguretat entre persones. Per aconseguir-ho, les taules hauran d'estar ocupades, com a molt, per un alumne.

Al pati, unes marques a terra indiquen els llocs on s'ha d'estar per mantenir la separació entre estudiants. En alguns casos, s'han pintat uns requadres perquè els nens juguin cadascú en un, sense acostar-se als altres.

El periodista francès Lionel Top n'ha captat imatges i ha explicat que, tot i l'impacte d'haver de separar els alumnes, els menuts no s'ho han pres com un càstig, sinó que han jugat bé, cadascú des del seu rectangle:

 

Cada centre pot decidir com organitza l'assistència dels estudiants i si fan dies o setmanes alternades, per exemple.

Els sindicats ho consideren prematur

La tornada ha estat "prematura" en opinió dels sindicats de mestres, que han recordat que el consell científic que assessora el govern per la Covid-19 va defensar que els centres educatius estiguessin tancats fins al setembre.

La Direcció General de Salut ha admès que la pandèmia està "activa" a França, on han mort més de 26.000 persones per Covid-19. Tot i això, el ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, defensa aferrissament el retorn com a via per alleujar la fractura social que provoca la interrupció de les classes presencials:

"Els estudiants d'un entorn menys privilegiat o els que tenen més risc d'abandonament escolar, necessitem tornar-los a dur a classe, és el nostre principal objectiu. Això només és el començament."

Tot i l'escepticisme d'algunes famílies, d'altres han explicat que els fills s'estaven adaptant bé al nou protocol a l'escola. I ho testimoniava la Raphaelle, de 5 anys: "Estic contenta perquè torno a l'escola, encara que no podrem baixar pel tobogan ni saltar a corda."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació França
Anar al contingut