Roger Español, amb l'ull esquerra buidat per una pilota de goma (ACN)
Roger Español, amb l'ull esquerre buidat per una pilota de goma (ACN)

A judici l'escopeter de la Policia Nacional que va disparar contra Roger Español l'1-O

El magistrat processa cinc policies nacionals com a responsables del llançament i també el manifestant independentista, acusat d'atemptat a l'autoritat

El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació pel cas de Roger Español, l'independentista que va perdre un ull en les càrregues policials de l'1-O.

El magistrat que porta el cas envia a judici cinc policies nacionals com a responsables d'haver-lo disparat i ferit amb una bala de goma. També serà jutjat el mateix Español, en aquest cas per atemptat a l'autoritat.

Entre els processats hi ha l'escopeter que va disparar la bales de goma, tres membres de la cadena de comandament i un cinquè agent per altres lesions.

Pel jutge, l'ús de les bales de goma no va ser justificat, ni per les circumstàncies ni per la distància entre l'escopeter i els manifestants.

El cas arriba a judici amb Irídia com a acusació particular i Òmnium com a acusació popular, que han rebut aquest dimecres la conclusió del sumari. L'Audiència obrirà properament el termini perquè les acusacions presentin els corresponents escrits d'acusació.


Què ha conclòs el jutge?

El magistrat considera que els agents de la Policia Nacional van tenir diverses reunions operatives com a mínim el 29 i 30 de setembre, en les quals es van distribuir els diversos grups i zones en les quals actuarien si fos necessari.

Els caps de grup van inspeccionar personalment els col·legis de la seva zona designada per conèixer la seva ubicació i els accessos.

Escola Ramon Llull l'1-O, moments abans del tret que va fer perdre l'ull a Roger Español
Escola Ramon Llull l'1-O, moments abans del tret que va fer perdre l'ull a Roger Español

L'escrit del jutge remarca que la llei estableix que l'actuació de la policia sempre ha d'evitar ser "abusiva, arbitrària o discriminatòria" ni que comporti "violència física o verbal".

A més, els agents han de mantenir en tot moment "un tracte correcte i acurat en les seves relacions amb els ciutadans, a qui procuraran auxiliar i protegir".

També els recorda que han d'actuar sempre seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i que "només hauran d'utilitzar les armes en les situacions en què existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana".

El magistrat també es refereix a la necessitat de negociar i utilitzar la porra "de la forma que menys perjudiqui els assistents".


Cops de porra, insults, vexacions i contusions

Entre els 13 denunciants, a banda de Roger Español, un periodista i diversos votants, entre ells dones i un menor, relaten cops de porra per tot el cos, inclòs el cap, quan mantenien actitud pacífica, i insults i vexacions amb frases com "pillaràs", "et cagaràs", "xucla'm la polla" o "fill de puta, aquest és el teu vot".

A banda de l'ull que va perdre Roger Español, els altres denunciants van tenir contusions, erosions i fractures d'ossos, i alguns han quedat amb petites seqüeles. També diversos policies van acabar amb lesions per cops i un d'ells va rebre un impacte al braç d'un objecte sòlid.

Amb tots els indicis, el magistrat conclou que es van disparar 17 bales de goma, segons la pròpia Policia, a certa distància i quan els votants tenien una actitud relativament tranquil·la.

Una bala va anar a la cama d'un votant, mentre una altra va rebotar a terra i va impactar a l'ull dret de Roger Español, que li va explotar internament.

El magistrat conclou que, pel que es veu als vídeos, es van disparar bales de goma a menys de 25 metres de distància i no hi havia cap "situació excepcional, amb agressions directes o de perillositat extrema" que justifiqués l'ús d'aquesta arma. 


Español, també processat

Abans de rebre l'impacte, els vídeos també mostren Roger Español llençant una tanca d'obres contra un agent i també donant una puntada de peu a una altra tanca, que impacta per darrere a un altre policia, tot i que no es van patir lesions.

Per tot això, el magistrat processa Español per les escomeses als policies, i als cinc antiavalots per la seva actuació: l'escopeter, per no respectar els protocols de llançament de bales de goma; el cap de grup, per ordenar l'ús de bales de goma de forma indeguda i que va ser el primer a utilitzar la porra contra persones assegudes a terra, i els agents per utilitzar la porra de manera indeguda.

En canvi, el magistrat no processa diversos policies per determinats fets denunciats a la zona, ni altres escopeters. No obstant, alguns estan investigats per l'actuació a l'escola Ramon Llull.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicialPolicialPolicia Nacional
Anar al contingut