Vuit vocals del bloc conservador del CGPJ demanen un ple per rebutjar la llei d'amnistia

Els vocals volen aprovar una declaració institucional en què defensen que una eventual llei d'amnistia suposa l'"abolició de l'estat de dret"

RedaccióActualitzat

Vuit vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) demanen al president Vicente Guilarte la celebració d'un ple extraordinari per aprovar una declaració institucional contra una eventual llei d'amnistia, que creuen que suposa la "degradació, si no abolició, de l'estat de dret a Espanya".

Es tracta de vuit dels deu vocals de perfil conservador del CGPJ --en total en són 20, sense comptar el president-- i tenen previst registrar la sol·licitud aquest dijous perquè el ple se celebri en tres dies. Guilarte, també del bloc conservador, haurà d'acceptar-la, perquè està obligat a fer-ho si ho demanen cinc vocals.

Proposen un text que afirma que "qualsevol que sigui la justificació formal o aparent que se li vulgui donar al preàmbul de la futura llei, la seva motivació real ja ha quedat expressada", i rebutgen que tingui cabuda en la Constitució.

"Confondre l'interès d'Espanya amb l'interès del president del govern en funcions per evitar la hipotètica formació de governs de partits d'una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l'alternança política", apunten. I "fer-ho exceptuant l'aplicació de la llei per impedir l'acció en curs dels tribunals o deixar sense efecte la que ja s'hagués produït mitjançant sentències fermes, convertint-les en paper mullat, és rotundament incompatible amb el principi d'estat de dret", afegeixen.

Per contra, amb un equilibri de forces diferent, des del Tribunal Constitucional, amb majoria progressista, la magistrada María Luisa Balaguer no descarta que una eventual llei d'amnistia tingui cabuda en la Carta Magna.

En una entrevista aquest dimecres a RNE, Balaguer ha indicat que el fet que no aparegui reflectida com a tal a la Constitució no prejutja cap mena de resultat i ha apuntat que "pot tenir encaix o no" depenent del contingut de la llei.

ARXIVAT A:
CGPJAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut