Acord entre ERC i PSOE per al traspàs integral de Rodalies, que serà progressiu

Era una de les reivindicacions dels republicans per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez

RedaccióActualitzat

ERC i el PSOE han tancat un acord per al traspàs integral de Rodalies que, segons ha pogut saber TV3, serà progressiu. Això inclouria no només el traspàs econòmic, sinó també de la infraestructura --vies, trens i catenàries--, reivindicat històricament per la Generalitat.

Era una de les reivindicacions dels republicans per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, més enllà de la llei d'amnistia, sobre la qual PSOE i ERC ja van arribar a un acord aquest dimarts

La intenció dels socialistes és registrar-la al Congrés abans de celebrar el ple d'investidura, que voldrien que fos la setmana que ve.

Pel camí caldrà sumar, entre altres coses, el suport de Junts, amb qui continuen les negociacions aquest dijous.
 

Un traspàs, ara sí, històric

El traspàs "integral" de Rodalies era una reivindicació històrica de la Generalitat. Perquè de traspàs ja n'hi va haver un, el 2010, però era limitat. El govern català assumia la gestió del servei --horaris, freqüències, línies i preus--, la potestat per triar operador i l'anomenat traspàs "econòmic".

Són els diners que l'Estat havia de donar a Catalunya per pagar a l'operador --en aquest cas, Renfe--, per tal de sufragar el cost del servei que no cobreix la venda de bitllets. Uns diners que s'estimaven en uns 300 milions d'euros anuals, però que no van arribar mai.

Però aquell traspàs, presentat de forma solemne, no incloïa la infraestructura. És a dir, no es traspassaven ni les estacions, ni les vies, ni les catenàries, ni els trens. I això és el que reclamava de forma insistent la Generalitat, davant les contínues incidències que registra el servei.

El govern espanyol sempre s'hi havia mostrat en contra, perquè era partidari de mantenir la titularitat de la infraestructura que considerava "d'interès general per a l'Estat" i per la complexitat tècnica que suposaria. Que hi accedeixi és un fet, ara sí, històric

El traspàs "integral" arribaria en un moment en què s'està desplegant el Pla de Rodalies 2020-2030. A diferència dels altres, aquest sí que s'està executant. El govern espanyol assegura que s'està invertint "com mai abans" a Rodalies, però la desinversió que hi ha hagut durant tants anys, reconeguda també des del Ministeri de Transports, fa que no sigui fàcil posar la xarxa al dia.

Caldran diversos anys, segons els experts, per recuperar el temps perdut.

ARXIVAT A:
InvestiduraRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut