Esquivant les restriccions per a la nit de Cap d'Any
L'oci nocturn es mantindrà tancat a Catalunya per la nit de Cap d'Any (Europa Press)
Barcelona

Recorren a la justícia el tancament de l'oci nocturn per salvar la nit de Cap d'Any

Les patronals del sector fan front comú al Tribunal Superior de Justícia contra el tancament del sector, que consideren desproporcionat

RedaccióActualitzat

El sector de l'oci nocturn ha recorregut a la justícia les últimes restriccions aplicades per la Generalitat, entre les quals hi ha el tancament de les discoteques.

Les entitats representatives del sector, Fecalon, Fecasarm,  Asacc i el Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, han presentat un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra aquestes mesures.

En un comunicat, asseguren que "no hi ha una situació alarmant als hospitals" i insisteixen que tampoc "no hi ha brots associats" als seus establiments. A més, es queixen de la falta d'eficàcia de les mesures actuals."

L'objectiu el recurs és és aconseguir una suspensió "urgentíssima" de les restriccions per intentar salvar la revetlla de Cap d'Any.

Segons Fecasarm, només per aquesta nit es perdran "aproximadament 90 milions d'euros a la restauració i uns 75 a l'oci nocturn". En bars i restaurants, l'aforament en interiors ha quedat limitat al 50%. I els grups no poden ser de més de 10 persones.

És un front comú que van escenificar el 21 de desembre, en una roda de premsa en què van mostrar-se "emprenyats i decebuts" per unes restriccions que els han "destrossat la millor setmana de l'any".


Les discoteques havien reobert a l'octubre

Els empresaris de l'oci nocturn es van queixar de la falta d'ajudes per compensar el tancament imposat. L'endemà, el govern va anunciar 20 milions d'euros en ajuts.

Les discoteques van tornar a obrir el 7 d'octubre, amb el certificat covid i la mascareta, però l'arribada de la sisena onada ha portat el govern de Pere Aragonès ha imposar-los un altre tancament.

El recurs compta amb l'adhesió del Gremi de restauració, de les sales de concert i dels empresaris de les discoteques, entre d'altres entitats.

No veuen proporcionat el tancament

Des de les patronals de l'oci nocturn han considerat que les restriccions aprovades estan faltades "de justificació i proporcionalitat". També ho al·legava la Fiscalia, però els jutges del TSJC van opinar el contrari i van avalar, per 15 dies, tant el toc de queda de la 1 a les 6 de la matinada com la limitació del dret de reunió a un màxim de 10 persones.

A banda del tancament de les discoteques, el govern ha aplicat limitacions d'aforaments en sectors com la restauració, el comerç, la cultura o l'esport.

Gent a les portes de l'Apolo el dia de la reobertura, a l'octubre
Gent a les portes de l'Apolo el dia de la reobertura, a l'octubre (Europa Press/Lorena Sopêna)

"Catalunya sempre ha de ser diferent", ha lamentat el president de Fecalon, Fernando Martínez, que considera que "la pressió hospitalària no és alarmant en aquests moments".

Martínez ha augurat "problemes de convivència" a l'espai públic i "festes il·legals" si les discoteques continuen tancades la nit de Cap d'Any.

El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha defensat que la suspensió de les mesures "no és incompatible amb el toc de queda" perquè es preveu com a excepció la mobilitat nocturna per al retorn al domicili des d'una activitat autoritzada.

Un altre dels arguments que utilitzarà la patronal en el recurs és que "el tancament dels locals d'oci provocarà una disminució de l'interès de la gent per vacunar-se i debilitarà la protecció de determinades persones".

ARXIVAT A:
JudicialCoronavirus Toc de quedaÒmicron
Anar al contingut