"Emprenyats i decebuts": els sectors afectats davant les noves restriccions anticovid

La restauració, les sales de concert i l'oci nocturn portaran les restriccions a la justícia i demanen compensacions per les pèrdues milionàries

Judith Casaprima SaguésActualitzat

A quatre dies de Nadal, els sectors afectats per les noves restriccions dictades pel govern per fer front a l'escalada de contagis de covid no les han entomat gaire bé. Els restaurants es queixen que ja tenen les neveres plenes. Els teatres lamenten que aquests dies són la seva temporada alta, i l'oci nocturn, que haurà de tancar, torna a ser el que més rep i estudien mesures per revertir-ho. Tots demanen ajudes al govern per mitigar aquest nou revés just quan es començaven a recuperar.

Les mesures estaran vigents almenys durant dues setmanes, període que afecta de ple les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis.

En una reunió, sense precedents, representants de gremis i associacions d'empresaris de la restauració i l'oci nocturn, han fet front comú i han anunciat que portaran les mesures als jutjats.

"Ens han destrossat la millor setmana de l'any. Ens han d'ajudar a sortir d'aquesta situació." ha dit, Ramon Mas, secretari general del Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona, ha retret que les mesures no van acompanyades d'ajuts.

Representants d'empresaris i gremis de restauració, sales de concert i oci nocturn fan front comú (CCMA)

Però el calendari per presentar el recurs no els permet que una decisió judicial arribi per salvar els dies de Nadal i Sant Esteve.

"Les decisions que pren el govern representen un nou Nadal en blanc a la ciutat de Barcelona. "Ens deixen a prop de la ruïna", afegia Roger Pallarols, del Gremi de Restauració de Barcelona.

Segons han explicat, han d'esperar que les mesures surtin publicades al DOGC, i no compten que sigui abans del 24, un dia inhàbil per presentar el recurs, segons Fernando Martínez, secretari general de la patronal Fecalon. Això porta al dia 27, que impugnaran les restriccions i el tancament al TSJC i demanaran que es prenguin mesures cautelars per evitar el tancament per Cap d'Any.

Aquesta nit calculen que es perdran uns 50 milions d'euros i s'haurà de tornar l'import de les més de 200.000 entrades venudes.
 

L'oci nocturn ha de tornar a tancar

El sector de l'oci nocturn torna a veure com ha de tancar. Fernando Martínez, en declaracions a Catalunya Ràdio, dibuixa un panorama desolador.

"Ho passarem molt malament perquè haurem de tornar totes les entrades de tot el que teníem venut per Cap d'Any, i una altra vegada ens tornem a trobar amb les neveres plenes. Haurem de menjar-nos tot el producte que hem comprat."

Des d'aquests sectors recorden que durant la pandèmia han hagut de tancar el 15% dels locals i que encara no han pogut recuperar la clientela que tenien.

"La Generalitat ha fallat en veure la restauració i l'oci nocturn com un aliat per fomentar la vacunació."

Ho ha dit a "Els matins" de TV3 Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d'Activitats de Restauració i Musicals, Fecasarm, que ja havia anunciat un nou recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, que ha d'avalar les mesures.

Ha destacat que Cap d‘Any és la nit més important de l'any en l'oci nocturn i la restauració, i no només hauran de tornar totes les entrades, sinó que hauran de pagar artistes, personal contractat i les provisions. "S'hauran de tornar a endeutar per pagar-ho", ha dit, i "les ajudes no arriben a l'1% de les pèrdues".

A més, el gremi acusa el govern de falta de respecte, perquè no ha tingut un diàleg previ amb ells, després de prometre que "amb el passaport covid s'evitarien mesures dràstiques", ha dit Boada.

Oci nocturn Suplement
L'oci nocturn torna a ser el sector més afectat per les restriccions de la covid

Les sales de concerts amb el públic a peu dret, que formen part de l'oci nocturn, també hauran de tornar a tancar portes. Lluís Torrents, president de l'Associació de Sales de Música de Catalunya, alerta, en declaracions a Catalunya Ràdio, que la mesura revifarà les festes clandestines.

"Estem bastant empipats i bastant decebuts perquè creiem que és una mesura totalment injusta i que serà molt poc eficient. Aquesta gent, encara que no els deixis sortir, acaben muntant les seves festes i encara que no hi hagi oci nocturn hi haurà oci nocturn clandestí, il·legal i sense cap mena de control."

Els concerts que es facin a l'interior de locals, però amb el públic assegut en cadires, sí que es podran mantenir amb l'aforament restringit. Compten que només alguns concerts es podran reprogramar.
 

Teatres i cinemes, al 70% d'aforament

Isabel Vidal, presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya, ha explicat en una entrevista al "Catalunya Nit" de Catalunya Ràdio que el sector queda tocat en una època tan important com és el Nadal.

"Són mesures molt dures tenint en compte que estem en els 15 dies més importants de la temporada teatral i, per tant, la reducció al 70% és una mesura molt complicada, però veient el context i les mesures d'altres activitats encara més dures, no tenim més remei que gestionar-ho i demanar ajuts a les administracions."

Vidal ha explicat que es començaven a recuperar després d'una llarga aturada: "Estàvem força satisfets perquè el públic ha reaccionat molt bé i s'ha trobat força segur als nostres espais i havia recuperat les dinàmiques del 2019", ha dit.

La platea del Teatre Municipal de Girona, en una funció de l'octubre
El teatre haurà de tornar a reduir l'aforament a la temporada més alta de l'any (ACN/Aleix Freixas)


La restauració, al 50% en interiors

La darrera setmana de l'any havia de suposar un respir per a molts restaurants, però s'ha convertit en un nou maldecap. Així s'expressava la propietària de restaurants Clara Plantada Carreté a TV3.

"Els rebosts plens de menjar, i els congeladors, i ara només el 50%. Què faig amb les reserves i la gent? I a la terrassa tinc 3 taules."

El sector de la restauració haurà de fer novament mans i mànigues per adaptar-se a les restriccions i a les pèrdues, perquè la mesura els agafa amb el 100% de l'aforament ja reservat i les neveres plenes de gènere per als dies forts de Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any.

La restauració ho té tot reservat i les neveres plenes (ACN/Anna Berga)

Els locals que tenen terrasses àmplies podran mantenir l'aforament complet a l'exterior, però no és suficient, explica Constantino Mansi, l'encarregat d'un altre restaurant.

"Tenim una gran terrassa però haver de tancar a la 1 també ens afecta econòmicament pels cubates i els còctels."

Si es temien cancel·lacions dels clients més previsors, ara tenen més certesa que els arribaran i tampoc no saben si tindran lloc per als que mantinguin les reserves.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxacaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut