Recollir les burilles de terra costa fins a 21 euros anuals per habitant
Set de cada deu burilles acaben a terra (Pixabay/Bernfried Schnell)

Recollir les burilles de terra costa fins a 21 euros anuals per habitant

La Fundació Rezero, que ha fet un estudi sobre l'impacte de les burilles de cigarreta, creu que els fabricants de tabac haurien d'assumir-ne el cost

Actualitzat

Els ajuntaments catalans assumeixen cada any el cost de netejar les burilles que els fumadors deixen a terra. A Catalunya es van generar 2.720 tones de burilles durant l'any 2019, segons recull un estudi de la Fundació Rezero, dedicada a la prevenció de residus.

L'informe calcula que recollir les burilles costa als ajuntaments entre 12 i 21 euros per habitant a l'any, amb costos més alts als municipis de la costa.

 

L'entitat ecologista critica que les burilles de cigarret "no són una prioritat en l'agenda política de la prevenció i gestió de residus", malgrat ser un dels residus més abundants en entorns naturals i urbans i "causar greus impactes ambientals, econòmics i de salut pública".

En el marc de l'avantprojecte de la nova llei de prevenció i gestió dels residus i d'ús eficient dels recursos de Catalunya, Rezero ha considerat imprescindible el desenvolupament de sistemes de responsabilitat ampliada del productor perquè el fabricant es responsabilitzi de la gestió i els costos.

Defensa que el sistema de dipòsit, devolució i tornada (SDDR) és un instrument clau per complir amb el principi de responsabilitat del productor.

Altres instruments que valora l'entitat són les sancions a les persones que llencin les burilles al terra o el repartiment de cendrers portàtils.

 

Aquests elements s'afegirien a les campanyes de conscienciació, com la que es va fer a la Seu d'Urgell, la setmana passada, amb l'exposició al carrer Major d'ampolles plenes de burilles, una campanya que no va ser gaire ben rebuda pels comerciants, que es queixaven de la mala imatge que donava.

Ampolles amb burilles al carrer Major de la Seu d'Urgell (ACN/Albert Lijarcio)

Segons recull l'estudi de Rezero, les burilles representen entre el 30 i el 40% de les escombraries disperses en municipis i són el residu més abundant a les platges de la regió occidental del Mediterrani, amb un 25,33% sobre el total de deixalles marines recollides en termes unitaris.

Les lleis antitabac n'han reduït el consum, però encara hi ha un milió i mig de fumadors a Catalunya. S'han fumat gairebé 427.000 paquets de tabac, que equivalen a 8,5 bilions de cigarretes. S'estima que, globalment, 7 de cada 10 de les cigarretes que es fumen acaben al carrer o en espais naturals.

ARXIVAT A:
Medi ambientTabac
Anar al contingut