Recerca genòmica: Ser home o dona fa diferents gairebé tots els òrgans del cos
ADN - Pixabay

Recerca genòmica: Ser home o dona fa diferents gairebé tots els òrgans del cos

Un gran estudi descobreix que l'expressió gènica del sexe biològic té efectes diferenciats en pràcticament tots els teixits humans

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Tothom sap que homes i dones són genèticament diferents degut a que tenim un parell de cromosomes diferent: les dones el tenen repetit, XX, i els homes dos de diferents, XY.

Un gran estudi fet públic aquesta setmana ha constatat que això no s'expressa només en les diferències més evidents, com els òrgans sexuals, sinó que té moltes més implicacions.

37% dels gens s'expressen diferent

En concret, han analitzat les diferències en l'expressió gènica en 44 tipus de teixits de 838 persones, i han vist que hi ha diferències per sexe en un 37% dels gens.

Això es tradueix almenys en una seixantena de diferències per sexe vinculades a trets complexes com l'alçada, percentatge de grassa corporal o càncer de mama.

Aquestes diferències, identificades a nivell molecular, no s'haurien pogut trobar sense tenir en compte el sexe de les persones que van aportar les mostres.

Diferències petites, grans implicacions

Els investigadors remarquen que la majoria de diferències són petites, però s'expressen en molts tipus de processos biològics, cosa que afecta les respostes a la medicació.

La recerca l'han promoguda les universitats de Chicago i Northwestern, als Estats Units: la va idear Barbara Stranger, de Nortwestern, que l'ha liderada juntament amb Meritxell Oliva, de Chicago.

En la recerca hi han participat l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i del Centre de Regulació Genòmica, el CRG, entre els quals Manuel-Muñoz Aguirre, coprimer autor.

L'ha publicada aquest dijous a la revista Science, i forma part d'un conjunt d'articles apareguts a 10 revistes diferents.

 


Noves perspectives

José Manuel Soria, de l'Hospital de Sant Pau i que ha participat en la recerca, destaca que aquests resultats obren noves perspectives per precisar molts tractaments mèdics:

"Les implicacions del nostre estudi són enormes. Hem de tenir en compte que el risc de patir malalties complexes com l'osteoporosi, les malalties endocrines o l'ictus, entre d'altres, amb una base genètica important, és diferent entre homes i dones."

"També responem de manera diferent als medicaments si som home o dona. Gràcies al nostre estudi disposem d'un mapa d'expressió genètica que ens permetrà conèixer quins factors genètics són els responsables d'aquests trets diferencials entre sexes."

Homes i dones a parts iguals

Una conseqüència important que esperen que tingui l'estudi és que els assajos clínics sobre tractaments de malalties que afecten els dos sexes incorporin sempre homes i dones a parts iguals, cosa que tradicionalment no ha estat així.

Tot plegat, forma part dels resultats de la feina del Consorci Internacional per l'Expressió Genotip-Teixit, el GTEx, que estudia de manera sistemàtica la manera com els gens s'expressen i és regulen genèticament en diferents teixits.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut